Peerke is het symbool van alle vogelverschrikkers.
Peerke is het symbool van alle vogelverschrikkers.

PLOP viert jubileum met Peerke Verschiettoernooi

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | De Udense Jeu de boules vereniging PLOP viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. In het kader van dit festijn wordt er aanstaande zondag op het Sportcomplex van PLOP het 36e Peerke Verschiettoernooi gehouden. Zoals het er nu uit ziet, hebben zich vele teams vanuit het hele land weer ingeschreven.

Wat maakt het toernooi zo bijzonder? En wie is Peerke? Om op die vraag een antwoord te geven moeten we terug naar het jaar 1983. PLOP speelde toen haar wedstrijden en toernooien op de lanen en paden van de camping De Pier. Het allereerste Peerke Verschiettoernooi was een enorm succes. Er deden maar liefst 300 enthousiaste boulers uit het hele land aan mee en de organisatie moest zelfs de inschrijving stoppen omdat het overvol dreigde te geraken. Het programma bestond niet alleen uit jeu de boules ofwel petanque, er was ook voor gezorgd dat er een echte 'ballenzegening' en een verbale ode aan Peerke ten gehore werd gebracht.

Peerke
Hoog boven spelers en boules uittorent zal Peerke Verschiet waken over het toernooi. Kunstenares Ria van Lanen gaf hem zijn vorm en doet hem herinneren aan de beeltenis waarin hij bij de legendarische kersenfeesten werd meegevoerd. In de tijd van de bloeiende kersencultuur van Uden was Peerke het symbool van alle vogelverschrikkers, het symbool van een vruchtbare oogst. PLOP ziet in Peerke het symbool van de vruchtbaarheid. Hij zal waken over de sportiviteit en de gezelligheid. Voor de aanvang van het toernooi worden, ook nu nog, de boules ingezegend door de pastoor en de Kersenkoningin zorgt er samen met haar hofdames voor dat iedere deelnemer een handvol echte Udense zwarte krijgt. Het toernooi is voor zover bekend bij de petanquehistorici de enige gelegenheid waar spelers de boules kunnen laten zegenen. De boules zijn immers voor minstens een jaar gezegend met een enorme dosis geluk

Doe mee
Heb je belangstelling voor de jeu de boules sport? Dan ben je uitgenodigd om zondag getuige te zijn van dit evenement. De aanvang van de zegening van de boules is om 10.00 uur en het toernooi begint om 10.30 uur.

Meer berichten