Bim en Egon in actie. (foto: Kika At Work)
Bim en Egon in actie. (foto: Kika At Work)

'Als ik zie dat Bim ervan geniet, doe ik dat ook'

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | De Udense Egon Meuleman werd op zondag 17 november in Arnhem Nederlands Kampioen Canicross. Bij deze sport loop je hard in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken. Op deze manier leggen baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden af. In de Gelderse bossen prolongeerde Egon zijn titels met zijn hond Bim.

Egon begon zo'n 7 jaar geleden met canicross. Hardlopen zonder hond deed hij bij De Keien Atletiek in Uden, dus de liefde voor hardlopen was al aanwezig. Toen hij hoorde van het bestaan van canicross en een kijkje ging nemen bij een wedstrijd, was hij meteen verkocht. "Ik ben in 2012 begonnen en heb door de jaren heen met een aantal honden de sport beoefend, waaronder een Hollandse Herder. Met iedere hond is het anders. Sommigen zijn bijvoorbeeld sneller afgeleid dan andere honden." Nadat zijn vorige hond te oud werd om nog het beoogde resultaat te behalen tijdens wedstrijden, ging hij nadenken wat hij eigenlijk echt wilde. "Stoppen was geen optie, want daarvoor vond ik de sport veel te leuk. Ik ging denken: wat kan ik nog? Wat wil ik nog? Mijn ambitie is altijd winnen geweest, dus ik besloot op zoek te gaan naar een hond die echt gemaakt is voor deze sport." Via via kwam hij terecht bij iemand in Slovenië, die zijn huidige hond Bim in bezit had. Een hond speciaal gefokt voor deze sport. "De vorige eigenaar kon niet goed voor de hond zorgen. Bim zag er dan ook echt niet goed uit", vertelt Egon. "Zijn vacht was vaal en hij was mager. Toch had ik er een goed gevoel over, en ben ik hem op gaan halen in het buitenland. Op de weg terug naar huis merkte je dat hij eventjes aan mij en de situatie moest wennen, tot hij zijn hoofd op mijn schouder legde en zo heel lang bleef zitten. Inmiddels zijn we de beste maatjes en kan ik nergens heen lopen of gaan zitten zonder dat hij me achterna loopt."

Internationaal
De hond is inmiddels 3 jaar oud, en helemaal opgeleefd. "Bim is echt een atleet. Beresterk, veel kracht en een groot uithoudingsvermogen." In Arnhem haalden Egon en Bim de titel op de lange afstand binnen.
Na vijf weken geblesseerd te zijn geweest, kon het duo niet wachten weer aan de gang te gaan. Met een mooi resultaat dus, maar niet genoeg voor de Udenaar die sinds 2012 alle jaren de titel veroverde. "Ik zou heel graag een internationale prijs willen behalen. Ik heb een paar keer met lege handen gestaan, nadat ik veel pech had. Maar ik hoop toch wel, als het wel een beetje meezit, dat ik op het podium kom te staan." Een plek op het podium veroveren tijdens het WK in Frankrijk volgend jaar is momenteel zijn grootste streven. "Dat zal niet makkelijk worden", vult Egon meteen aan. "Canicross is groeiende, en steeds meer mensen nemen deel aan de sport. Dat betekent dus automatisch ook meer concurrentie. Maar momenteel zijn we wel in topvorm, dus we gaan er zeker voor!" De grootste kracht in die topvorm zit hem volgens de atleet vooral in de sterke band tussen de hond en zijn baasje. "Een hond moet echt bij je passen, wat bij ons het geval is. We zijn echt op elkaar ingespeeld. Hij doet alles voor mij en gaat voor me door het vuur. Als ik zie dat Bim ervan geniet, doe ik dat ook."

Meer berichten