Michiel Merks heerst namens UDI'19 in de lucht. 'Ik heb het hier enorm naar mijn zin.'
Michiel Merks heerst namens UDI'19 in de lucht. 'Ik heb het hier enorm naar mijn zin.' (Foto: Peter Kuijpers)
INTERVIEW

'Dit UDI'19 gaat na de winterstop nog een boel mensen verrassen'

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | UDI'19/CSU gaat de winterstop in op een achtste plaats. Een positie die knelt met de ambities op sportpark Parkzicht. Toch is UDI'19 dit jaar één van de best voetballende ploegen in de Hoofdklasse B. Dat vinden ook doelman Michiel Merks en sterkhouder Raoul Oomen. "We hadden misschien wel op een vierde plek moeten staan."

Door Martijn Schwillens

Michiel Merks staat dit seizoen onder de lat bij UDI'19. Waar de 23-jarige goalie bij Gemert en Blauw Geel'38 genoegen moest nemen met een reserverol, heeft hij zich in Uden ontpopt als eerste doelman. "Het bevalt me hier super. Ik kwam naar UDI om eerste keeper te worden en dat is gelukt. Als ik puur naar mezelf kijk, ben ik tevreden. Sowieso heb ik het hier goed naar mijn zin, Plezier in het spelletje moet toch voorop staan."

'Nog veel goedmaken'
Sportpark Parkzicht is voor Raoul Oomen een vertrouwde omgeving. De middenvelder is weliswaar pas 21 jaar, maar al vier jaar actief voor het eerste elftal. Hij merkt een groot verschil met vorig seizoen, toen de Udenaren voetballend een stuk minder waren dan de huidige jaargang. "Daarom ben ik ook ontevreden over onze achtste plek. Veel wedstrijden hebben we op details verloren, wedstrijden die we eerder hadden kunnen killen. Dan hadden we een stuk hoger gestaan. Gelukkig kunnen we in de tweede seizoenshelft nog veel goedmaken." Merks vult aan: "Als hoofdklasser moet je ook gewoon voor de winst van de KNVB-districtsbeker (UDI'19 speelt 19 januari 2020 in de derde ronde tegen Stormvogels'28, red.) gaan." Oomen zegt: "We zijn in Zuid II ook de hoogst geklasseerde ploeg. Adel verplicht. Hoever we in de competitie komen, moeten we per week bekijken."

Gelijkwaardig
Voetballend is UDI'19 dit jaar gelijkwaardig aan elke ploeg, zo ook de koplopers. Het grote verschil zit 'm in volgens Oomen en Merks in de trainer. "De trainer (Lodewijk de Kruif, red.) heeft voor het seizoen aangegeven hoe hij wil spelen en werkt met een duidelijk plan. Als we doen wat er wordt gevraagd, kunnen we resultaten pakken. Maar als het onvoldoende lukt, kun je ook verliezen. We weten allemaal dat we goed kunnen voetballen, anders zaten we niet bij UDI. Vooral aan het afmaken van de kansen moet gewerkt worden. Het grootste verschil met vorig seizoen is echter dat we niet vanuit de omschakeling spelen of ons aanpassen aan betere tegenstanders, maar elke wedstrijd uitgaan van onze eigen kracht. In een 4-2-3-1-systeem."

Dat vertaalt zich onder meer in een gering aantal tegendoelpunten. Merks werd tot nu toe zeventien keer gepasseerd, het op drie na laagste van de Hoofdklasse B. "Het aantal reddingen dat ik elke wedstrijd moet verrichten, is beperkt. Dat is vooral een compliment voor onze verdediging", vertelt Merks. "Voetballend is het ook prima wat we laten zien. Met meer scorend vermogen, hadden we nu in de top-4 gestaan. We hebben het overigens nog niet helemaal op de rit, maar het zit er wel aan te komen", vertelt de twee meter lange goalie, die zichzelf omschrijft als een meevoetballende keeper. "Je wordt betrokken bij de opbouw. Als keeper zoek je ook constant mee naar een voetballende oplossing."

Lodewijk de Kruif
Oomen is ook enthousiast over Lodewijk de Kruif als trainer. "Je ziet en merkt aan alles dat hij veel verstand heeft van het spelletje. We voetballen echt van achteruit. Tegen Unitas, toen koploper, waren we het eerste half uur beter, maar kregen we rood. Tegen Halsteren, toen ook koploper, hebben we vanaf het begin de strijd erin gegooid en drie punten gepakt. Daar hebben we echt heel goed gevoetbald. Dat zou de basis moeten zijn voor de rest van het seizoen."

Lijn doortrekken
Merks: "We moeten de lijn van de laatste wedstrijden (Baronie uitgezonderd) doortrekken, dan kunnen de mensen in Uden nog een hele leuke tweede seizoenshelft beleven." Oomen zegt aanvullend: "We gaan voor een periode en de winst van de KNVB-beker. Binnen de groep leeft ook enorm dat we constanter moeten presteren. Niet soms een vier en dan weer een acht, maar minimaal elke week een 7. Persoonlijk wil ik vaker scoren en tot meer assists komen." Merks tot slot: "Je streeft ernaar om elke wedstrijd de nul te houden. Dat zal ook in 2020 zo zijn. En ik wil natuurlijk mijn bijdrage leveren aan een constantere teamprestatie, zodat we nog een paar plekken kunnen klimmen."

Meer berichten