Geen publiek bij sportwedstrijden, kantines op slot, horeca eerder dicht | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Supporters van TOP Oss. (Archieffoto Hans van der Poel)</p>

Supporters van TOP Oss. (Archieffoto Hans van der Poel)

Geen publiek bij sportwedstrijden, kantines op slot, horeca eerder dicht

  •   keer gelezen   Sport

Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden. Die gelden vanaf dinsdag 18.00 uur de komende drie weken voor heel Nederland. ‘De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen’, aldus de overheid. Mocht het niet het gewenste effect opleveren, dan worden er nog strengere maatregelen genomen. 

“Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te gaan lopen met een landkaart die steeds roder kleurt. Daarom pakken we nu door met landelijke maatregelen om weer voor het virus uit te komen”, aldus premier Mark Rutte.

Maatregelen
Nieuwe maatregelen zijn dat de horecagelegenheden om 22.00 uur dicht moeten, waarbij na 21.00 uur niemand meer naar binnen mag. Bezoekers moeten zich verplicht registreren voor bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
Bij sportevenementen is er geen publiek meer welkom, zowel bij professionele wedstrijden als bij amateurs. Ook de kantines moeten dicht.
In een ruimte mogen maximaal 30 mensen zijn, voor activiteiten buiten waar geen continue doorstroming van mensen is, zijn dat er maximaal 40. Waar wel continue doorstroming is, geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
Uitzonderingen zijn onder andere uitvaarten, demonstraties, in gebedshuizen, politieke vergaderingen, openbaar vervoer, onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang.
In huizen wordt het maximaal aantal gasten beperkt tot 3 van 13 jaar of ouder, gezinnen uitgezonderd.
Bij bijvoorbeeld bibliotheken en musea -detailhandel en markten uitgezonderd- moet er een tijdvak worden gereserveerd. De detailhandel moet een deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat bezoekers 1,5 meter afstand houden. Grotere winkels moeten -na overleg met de brancheorganisatie- twee keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open zijn.

Thuis werken
De ‘standaard regels’ blijven gelden, zoals handen wassen, hoesten/niezen in de elleboog, geen handen geven en 1,5 mensen afstand houden. Rutte benadrukt dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten werken, tenzij het niet mogelijk is. Bedrijven kunnen 14 dagen worden gesloten bij besmettingen.

Meer berichten