<p>Achates en Heijen speelden zondag hun derby op een leeg sportpark.</p>

Achates en Heijen speelden zondag hun derby op een leeg sportpark.

(Foto: Martijn Schwillens)

Voetballen zonder publiek: ‘Dit is niet de ambiance die je voor ogen hebt’

  •   keer gelezen   Sport

OTTERSUM | Vanwege het groeiend aantal coronagevallen in Nederland, moeten de sportparken in het hele land (tenminste) drie weken gesloten blijven voor het publiek. Zo ook bij VV Achates in Ottersum, dat zondag achter gesloten deuren de derby tegen Heijen afwerkte. “Dit is niet de ambiance die je voor ogen hebt”, stelt bestuurslid Niek Michiels. 

Door Martijn Schwillens

Terwijl de spelers zich klaarmaken voor de aftrap klinkt vanachter het doel ineens geroep. Op de Kleefseweg, gelegen naast sportpark De Niersvallei, heeft zich een groepje van 25 supporters verzameld om de derby te zien. Ze steken wat Bengaals vuurwerk af. Het zorgt voor een bizar decor. Waar de derby normaliter 150 tot 200 toeschouwers trekt, is het deze zondag leeg langs de lijn. Zoals op elk sportpark in Nederland. Voor de eigen fans heeft Achates een livestream via de lokale omroep Maasduinen Centraal geregeld. “Het is allemaal heel gek. Eigenlijk hadden we ons 75-jarig jubileum willen vieren dit jaar. In een jaar tijd heb ik meegemaakt dat de competitie is stilgezet, we zonder publiek moeten spelen en dat wedstrijden live worden uitgezonden”, vertelt voorzitter Marie-Louise Mans. 

‘Ik kan me niet voorstellen dat we de competitie gaan afmaken’

Michiels vult aan: “Als vereniging loop je natuurlijk wel flink wat inkomsten mis op deze manier. Geen entree en geen kantine-inkomsten. Hopelijk is het over drie weken voorbij, want als de competitie weer helemaal stopgezet wordt, gaat het wel in de papieren lopen.” Sowieso kan Achates op dit moment maar maximaal 25 personen ontvangen in de kantine. “Daarom zijn we met de gemeente in gesprek of we een partytent of zo kunnen plaatsen.”

Sfeerloos
Voor de spelers binnen de lijnen verandert er volgens de beide trainers Marc Peters (Achates) en Peter ten Haaf (Heijen) niet zoveel. “Die willen gewoon het veld op en zo’n wedstrijd winnen, zeker bij een derby. Het is vooral sneu voor onze vaste kern supporters, die er nu niet bij kunnen zijn”, zegt Peters. Ten Haaf knikt. “Eigenlijk had de KNVB een paar weken geleden al moeten zeggen: ‘We gaan geen competitievoetbal spelen.’ Ik kan me namelijk niet voorstellen dat we de competitie gaan afmaken.” Het is ook erg behelpen, vindt Peters. “Elke speler met een verkoudheid is er de hele week niet bij en tot en met zondagmiddag zit je met vrees met je telefoon in de hand, omdat je bang bent dat een speler afbelt omdat hij positief getest is. Dat is als trainer gewoon niet fijn werken.”
Michiels zegt tot slot: “We gaan zien wat de toekomst brengt, maar we zijn blij dat er in ieder geval nog gevoetbald kan worden.”

Meer berichten