De kaart van de gedeeltelijke lockdown.
De kaart van de gedeeltelijke lockdown.

Cafés en restaurants dicht, evenementen verboden, mondkapjesplicht ingesteld

  •   keer gelezen   Sport

De overheid heeft nieuwe, strenge maatregelen bekendgemaakt om het coronavirus aan te pakken. “Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheden neemt als het erop aankomt. En dat is nu”, aldus minister-president Mark Rutte over de gedeeltelijke lockdown die woensdag 14 oktober om 22.00 uur ingaat en zeker vier weken gaat duren.

Rutte: “Het zijn harde maatregelen en ze gaan pijn doen. Het is de enige manier, de feiten liegen niet. We moeten strenger zijn voor onszelf en op ons eigen gedrag. Deze gedeeltelijke lockdown moet het aantal sociale contacten en reisbewegingen drastisch verminderen.” Voor het onderwijs verandert er niets. Voor getroffen bedrijven komt het kabinet met steunpakketten.

Horeca
Cafés, restaurants en coffeeshops gaan vanaf woensdag 22.00 uur dicht. Eten afhalen is wel mogelijk. Hotels mogen open blijven en eten en drinken aan hun eigen gasten serveren. Rutte: “In de horeca doet het overgrote deel vreselijk z’n best om op een fatsoenlijke manier open te blijven. De optelsom is dat het niet goed genoeg is. Er zijn teveel mensen in Nederland die zich onvoldoende aan de regels houden. We moeten het aantal contactmomenten over de volle linie terugbrengen.” Alcohol- en softdrugsverkoop is tussen 20.00 en 7.00 uur verboden.
Er gaat een streep door evenementen. Of dat nou een buurtbarbecue is, een openluchtconcert of een kermis. Onder andere markten en demonstraties mogen wel doorgaan. Op doorstroomlocaties zoals musea en bibliotheken zijn groepen van maximaal 4 personen of 1 huishouden welkom. Bezoek is op basis van reservering per tijdsvak.

Groepsgrootte
De groepsgrootte in binnenruimtes waar mensen zitten -zoals bijeenkomsten, in een theater of congreszaal- gaat terug naar 30. Thuis mag je nog maximaal drie mensen (13 jaar en ouder) per dag ontvangen. Dus ook geen ‘blokjesverjaardagen’ met telkens andere gasten.

Sport
Sportscholen mogen open blijven. Sportcompetities worden per direct stopgezet, maar dat geldt niet voor het betaald voetbal en topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal). Jongeren tot en met 18 jaar mogen wel blijven trainen. Toeschouwers zijn niet welkom, sportkantines, douches en kleedkamers gaan dicht. Volwassenen mogen in de buitenlucht met maximaal 4 personen sporten op 1,5 meter afstand.

Mondkapjes
Een niet medisch mondkapje wordt verplicht voor mensen vanaf 13 jaar die zich verplaatsen in een publieke binnenruimte. Deze plicht wordt ook ingesteld vanaf het voortgezet onderwijs. “Dit moeten we juridisch goed regelen, maar dat gaan we zo snel mogelijk doen.”

Meer berichten