<p>De gehavende dakar-truck. (foto: Dakarspeed)</p>

De gehavende dakar-truck. (foto: Dakarspeed)

Boekels Dakar-avontuur eindigt in zevende etappe

  •   keer gelezen   Sport

BOEKEL | Op ongeveer 15 kilometer voor de finish van de zevende etappe kwam er een einde aan de Dakar Rally 2022 voor Dakarspeed, met daarin de Boekelse coureur Maurik van den Heuvel, de Udense navigator Wilko van Oort en monteur Martijn van Rooij uit Ravenstein. Na twee keer over de kop te zijn gegaan, was er veel schade aan de truck. Teveel.

Van den Heuvel was juist op weg naar een prima resultaat in de zevende etappe, ruim in de top 10, toen het misging. De truck raakte uit balans toen hij op volle snelheid over een bult kamelengras reed en door de volgende bult nóg een zwieper kreeg. “We zijn aan het slingeren gegaan en ik kon ‘m niet meer houden”, reageert Maurik van den Heuvel. De Scania begon te stuiteren en sloeg twee keer over de kop, om op de banden tot stilstand te komen. Dat de truck op de wielen landde was een geluk bij een ongeluk. Maurik van den Heuvel, Wilko van Oort en Martijn van Rooij konden ongedeerd uitstappen. 

Kromme achterbeugel
De bemanning ging meteen aan het werk om de auto weer rijdend te krijgen. Dat lukte en zodoende konden ze op eigen kracht de finish bereiken, met ruim 2 uur vertraging. “We konden rijden, maar alles is kapot”, zei Van den Heuvel na aankomst bij de finish. “De achterbeugel is krom, de hele cabine is krom. Maar zelfs als het te repareren is, is het waarschijnlijk te veel werk om morgen weer te kunnen starten”, vreesde hij al. “Met ons is gelukkig alles goed, maar we zijn natuurlijk niet blij.”

‘Sissy’
Zijn vrees bleek terecht. Na aankomst in het bivak ging het team heel enthousiast aan de slag om er voor te zorgen dat ze toch nog konden starten, maar helaas keurde FIA, na een check van ruim 1,5 uur, de truck af. Maurik: “Ze hebben alles gecontroleerd. De rolbeugel van de cabine is helemaal oké, stoelen oké. We zouden één gordel en riempje moeten vervangen. Op het laatst begonnen ze pas aan de rolbeugel aan de achterkant van de cabine. En toen dacht ik al meteen: dat zal het probleem worden. Daar hebben ze met zeven man naar gekeken en deze is afgekeurd.” Volgens het reglement mochten ze een nieuwe rolbeugel bouwen maar dat kreeg het team in één nacht niet meer voor elkaar. “Als de rolbeugel niet was afgekeurd waren we zeker doorgegaan en had het team alles op alles gezet om morgen te kunnen starten. En als de rolbeugel het enige onderdeel wat gemaakt moest worden dan zou het team ook begonnen zijn maar nu was het teveel in een helaas te korte tijd.” Van den Heuvel dacht tijdens de race dat hij van het gas af was. “Maar in het filmpje zie ik rook, dus dat betekent bij ons gas. Het gaat zó hard, en daar hebben we voor gekozen. We hebben gezegd dat we richting die top 5 wilden en dan moeten er risico’s genomen worden. We rijden van de zon in de schaduw, daar is ineens een grote bult kamelengras. De helikopter hangt erboven en dan wil je ook niet helemaal als een ‘sissy’ gaan rijden. Het was gewoon pech.”

Meer berichten