'Kick om wedstrijd in goede banen te leiden'

  •   keer gelezen   Sport
OSS | Scheidsrechters zijn regelmatig het mikpunt van kritiek. In het profvoetbal kan een verkeerde beslissing grote gevolgen hebben. Maar ook in het amateurvoetbal kan het wel of niet geven van bijvoorbeeld een penalty of een vrije trap een hoop commentaar opleveren. Toch zijn er (gelukkig) nog flink wat beginnende scheidsrechters die het ‘vak’ willen leren. Aan het woord Stijn Liefkens (28) uit Teeffelen, Teun van Breda (27) uit Macharen en Stan Hurkmans (18) uit Volkel.

[image=304158]

Hurkmans wordt door velen gezien als een grote belofte in het scheidsrechtersgilde. Al als jonge jongen droomde hij ervan om het profvoetbal te halen als arbiter. "Ik was toen ik bij UDI'19 voetbalde ooit mascotte en kreeg toen van de scheidsrechter de gele en rode kaart en het fluitje. Die heb ik nog steeds in mijn bezit. Ik had zo’n respect voor die man." Toen hij in zijn woonplaats Volkel ging voetballen, werd hij vorig jaar gevraagd om een wedstrijd van de meisjes te fluiten. Dat beviel hem en toen hij ook op het Easter Open jeugdtoernooi mocht fluiten, was het 'scheidsrechtersvirus' aanwezig. Hij stopte met voetballen, volgde een scheidsrechterscursus en sinds het begin van dit jaar fluit hij als lid van de startersgroep jeugdduels in Zuid II.

Communicatie
Liefkens fluit ook jeugdwedstrijden en maakte sinds zijn aanstelling eind 2014 al promotie als arbiter. Daardoor heeft hij al eens een wedstrijd van een jeugdteam van een profclub gefloten. "Je moet als scheidsrechter niet twijfelen. Het is jouw beslissing en dan is het zo. Ik probeer tijdens een wedstrijd zoveel mogelijk vriendschap te houden en veel te praten. Het is zaak om situaties te benoemen en uit te leggen wat er in jouw ogen is gebeurd. Communicatie is belangrijk. Zo zeg ik vooraf tegen beide aanvoerders dat hun team geen opmerkingen moet maken richting mijn assistenten. Want als ze aan hun komen, komen ze aan mij. Ook voor mijn assistenten is het gewoon een hobby." Ook Liefkens is ambitieus en wil in de toekomst bij de senioren fluiten. Zelf keept hij in het eerste elftal van MOSA'14, zodat het voorlopig bij het fluiten van jeugdwedstrijden blijft. Dat doet hij met veel plezier. "Het gaat goed en gelukkig heb ik nog niks vervelends meegemaakt tijdens wedstrijden. Wel was er ooit een knokpartij na afloop, maar dan moet je als scheidsrechter afstand nemen. Het is een kwestie van observeren, onthouden en rapporteren."

Begeleiding
Van Breda is al wat langer actief in het scheidsrechtersvak. Hij stopte met voetballen op 13-jarige leeftijd en werd toen jeugdleider bij vv Macharen. Zo'n zes jaar geleden floot hij een wedstrijdje bij de jeugd en vervolgens volgden er meer duels. Hij klopte aan bij Leones in Beneden-Leeuwen en floot daar anderhalf seizoen als clubscheidsrechter. Het beviel hem goed en hij kreeg de kans een cursus te volgen bij Nulandia. Sinds afgelopen winter zit hij in de startersgroep. Hij fluit duels in de reserve eerste en tweede klasse, maar volgend seizoen hoopt hij op promotie richting eerste elftallen. Zijn doel is duidelijk: "Het is een kick om een wedstrijd in goede banen te leiden." De Macharenaar ziet kansen om in de toekomst nog meer jeugd enthousiast te maken om scheidsrechter te worden. "Bij veel verenigingen zie je al vrijwilligers die alles regelen rondom scheidsrechters. Het zou mooi zijn als de jeugd bij iedere club een begeleider heeft waar hij of zij terecht kan. Ik heb bij Leones ook een begeleider gehad die mij steunde, belangrijk voor mijn ontwikkeling. Een voordeel voor jonge scheidsrechters is dat de cursus onlangs veel leuker is geworden. Het is erg praktijkgericht en de begeleiding is goed. Bovendien worden we bij veel clubs goed opgevangen, zowel voor als na de wedstrijd."

Eredivisie
Het drietal hoopt als scheidsrechter hogerop te gaan. Hurkmans droomt zelfs van de absolute top: “De Eredivisie is een droom. Ik wil aan Volkel, waar ik de scheidsrechterscursus heb mogen volgen, laten zien dat ik het kan en ik wil ze trots maken. Maar ik besef wel dat het niet aan komt waaien.”
Meer berichten