‘Iemand zien veranderen, is de moeite waard’

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – Anne Marie Kamp van BodyVision Healthclub in Uden liep er al lang tegenaan. Hoe kun je mensen van 55+ prikkelen om meer te gaan bewegen, zodat hun gezondheid en kwaliteit van leven beter wordt. Ze deelde haar gedachten daarover met andere sportaanbieders en daaruit is Stichting Plezier In Bewegen (P.I.B) ontstaan. Het enthousiasme over de werkwijze is dermate groot dat ook in de rest van het land belangstelling is getoond.

[image=280892]

Bij BodyVision Healthclub aan de Hockeyweg kwamen al wel ouderen sporten, maar duidelijk was dat er iets gevonden moest worden om deze groeiende doelgroep meer te betrekken en te motiveren. Bart van den Dobbelsteen en Edwin van der Linden doen de begeleiding op de werkvloer en merkten dat er bijvoorbeeld steeds meer vragen kwamen over specifieke aanpak van mensen met diabetisch of obesitas.
BodyVision Healthclub is zich erin gaan verdiepen in samenspraak met de gemeente Uden, lokale sport- en beweegaanbieders, diëtiste, ziekenhuis Bernhoven, fysiotherapeut, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuners van huisartsen en buurtsportcoaches in dienst bij Sportservice Noord Brabant.

Deskundig
Er is een programma uit voortgekomen waarmee mensen kunnen bewegen onder deskundige begeleiding in een door hen zelf gekozen activiteit, in samenwerking dus met eerste lijn zorg.
Dat gaat als volgt: de cliënt komt bij de beweegmakelaar (Bart) voor een intake en krijgt een sportmenu en advies op maat aangeboden. Verschillende arrangementen moeten ervoor zorgen dat de cliënt een goede keuze kan maken, die aansluit bij de behoefte
en motivatie. Dat kan in de sportschool zijn, maar ook bij een andere aangesloten sportaanbieder of met een personal trainer (Edwin).

Vrijheid
Anne Marie: “Vrijheid, blijheid. Het kan dus zijn dat ik de mensen waarvoor wij het sportmenu samenstellen, niet meer zie omdat ze kiezen voor een activiteit elders. Het gaat mij niet om winstbejag. Ik wil iemand stimuleren. Iemand zien veranderen, is de moeite waard. We zorgen er met z’n allen voor dat het wordt ingebed in de leefstijl en dat er een vinger aan de pols wordt gehouden. We gaan uit van een langdurig traject, waarin we vaak contact hebben met elkaar. Er zijn wel activiteiten voor ouderen met bepaalde lichamelijke problemen. Maar er wordt niet samengewerkt met de eerste lijn zorg, welzijnsorganisaties of gemeente. Wij doen dat wel.”

Samenwerking
De rol van P.I.B is doorverwijzen, coördineren, aanbieden en coachen. Daarvoor werken nu samen: BodyVision dus, gymnastiekvereniging Vlugheid en Kracht, zwemvereniging ZIOG, Yoga en ontspanningstraining Innerrelations, Tai-Chi Uden,Yoshida kickfun, Mastworp fietsverhuur, rugbyvereniging Octopus en personal trainer EL-PT. Eerste lijn zorg is vertegenwoordigd door onder andere fysiotherapiepraktijk Bodyuse Uden, fysiomaatwerk en diëtistenpraktijk Uden. “Ook die samenwerking wordt uitgebreid. Bijzonder is dat sport, gemeente, onderwijs en gezondheidzorg elkaar gevonden hebben,” stelt Anne Marie. Ze werd in vijf grote steden al gevraagd om uitleg te geven over Plezier In Bewegen.
Meer berichten