'Je hebt alleen wat lef nodig'

  •   keer gelezen   Sport
UDEN - Voetbal, zwemmen en tennis zijn voorbeelden van bekende sporten. Maar in het verspreidingsgebied van het Udens Weekblad worden ook sporten beoefend die minder bekend zijn. In de zomerserie van bijzondere sporten schenkt de krant aandacht aan beoefenaars van minder bekende sporten. In deel twee van de zomerserie: Rugby.

[image=313559]

Rugby is misschien wel de bekendste onbekendste sport van allemaal. Vrijwel iedereen kent de sport, maar toch zijn er maar weinig die ook echt rugbyen. Thijs Gevers is een bevlogen voorzitter van de Udense Rugbyclub Octopus. Hij snapt niet dat de sport in Nederland in verhouding nog zo klein is, naast de Olympische spelen en het WK voetbal, staat het WK rugby, qua grootte, op de derde plaats in de wereld. In september en oktober van dit jaar is er weer een WK rugby in Engeland, wedstrijden komen live op de Nederlandse TV. Onze sport is veel completer, socialer en inventiever. Het lijkt misschien een sport die alleen is weggelegd voor spierbundels. "Onzin, iedereen kan meedoen. Of je nu groot of klein, dik of dun bent, het maakt allemaal niets uit. Bij elk postuur of persoonlijkheid past een positie. Je hebt alleen wat lef nodig." Wanneer je de sport bekijkt, gaat het er vaak steenhard aan toe. "Klopt, maar het onderlinge respect is groot. In andere sporten, ik noem geen namen, wordt er vaak oneerbiedig en respectloos omgegaan met scheidsrechters en tegenstanders. Dat zie je in de rugbysport niet."

[image=313555]

Lift
Thijs vertelt dat de rugbysport constant evalueert. "Er worden elke twee jaar nieuwe regels ingevoerd. Om de veiligheid en de snelheid van het spel te vergroten. Zo halen we het maximale uit de sport, en blijft het altijd aantrekkelijk om het te zien, continu actie." Veiligheid is belangrijk, daarom zijn er in verhouding niet veel meer blessures dan in andere sporten. "Je mag alleen getackeld worden als je de bal hebt. Natuurlijk loop je ooit schrammen en schaafwonden op, maar het valt reuze mee", vindt Thijs. Octupus zit in de lift. De club is de laatste jaren getransformeerd van gezellige vriendenclub tot prestatieve vriendenclub, waar er natuurlijk ook ruimte is voor gezelligheid. "Klopt, er is het één en ander veranderd. We zijn keihard aan het werk en zitten duidelijk in een stijgende lijn. Vorig jaar zijn we gepromoveerd naar de tweede klasse." De goede prestaties vielen op. Rugbyclub Octopus werd namelijk benoemd tot Sportploeg van het Jaar 2014 in de gemeente Uden. "Sportploeg van Nederland dat komt nog wel. We stijgen keihard." Ook de jeugd ontwikkelt mee. Het levert de club een luxeprobleem op. "We werken dan ook aan een constructief beleid om trainers en spelers beter te maken", zegt Thijs. "Dit jaar gaan we met een nieuwe toptrainer de link tussen jeugd en senioren leggen."

[image=313556]

Hart
De club telt ongeveer 175 spelende leden. "We zijn een regionale club met een Udens hart. Leden hoeven niet per se uit Uden te komen. Iedereen is welkom. Heel veel mensen weten niet hoe leuk deze sport is. Ook ondernemend Uden is welkom", zegt de voorzitter van Octopus lachend. De Udense rugbyclub organiseert op 29 (jeugd) en 30 (senioren) augustus een groot internationaal (pre-season) rugbytoernooi. "Een toernooi waar we aardig meedoen maar niet winnen, maar dat is niet erg. Het niveau is erg hoog en dat komt mede door de internationale top scheidsrechters die we aantrekken", besluit de voorzitter.

[image=313557]

[image=313558]
Meer berichten