Pieter van Lankveld is wereldkampioen

  •   keer gelezen   Sport
BOEKEL - De 13-jarige Pieter van Lankveld uit Boekel is afgelopen week wereldkampioen BMX geworden. In Zolder verbaasde hij vriend en vijand met een sublieme race die hem de titel opleverde in de categorie Cruiser-klasse 13/14 jaar. Een verrassende overwinning, want Pieter heeft niet zo vaak gefietst in deze klasse. "Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan."

[image=313524]

Met ruim 3100 deelnemers uit 42 verschillende landen was de hele wereldtop BMX afgereisd naar Zolder. De verwachtingen waren niet zo hoog, bekend Pieter. "Het NK en EK verliepen best teleurstellend, maar dat kwam vooral door pech." Hij werd de afgelopen twee jaar Nederlands Kampioen, maar dit jaar kwam hij helaas ten val. "Pieter wil altijd winnen. Hij reed lang op de tweede plek, maar probeerde nog eerste te worden", vertelt zijn moeder Jacqueline. Zijn gretigheid werd niet beloond en door een valpartij was zijn derde Nederlandse titel oprij weg. Ook het EK verliep teleurstellend.

[image=313525]

Bijzonder
De 13-jarige crosser had dan ook niets te verliezen in Zolder. Bovendien had hij stiekem een voordeel op zijn concurrentie. Hij kende de baan als geen ander, want in april won hij er een Europese ronde. Eerder was Pieter al vijfde geworden in een andere klasse. Een prima prestatie, maar hij wist dat er meer inzat. Zijn eerste drie manches in de Cruiser-klasse 13/14 jaar verliepen niet naar tevredenheid. Frank Smulders (vader van BMX-kampioen Laura) legde voor de kwartfinale een groter tandwiel op Pieters fiets. Daarmee haalde hij glansrijk de finale. Toen moest het gebeuren. "Ik ging als tweede de tweede bocht in, maar had meer snelheid en nam zo de koppositie over." De concurrentie bestaande uit drie Amerikanen, één Nieuw-Zeelander (titelhouder), één Colombiaan, één Fransman en één Engelsman zagen hem niet meer terug. "Niemand haalde me in en dus werd ik wereldkampioen. Heel bijzonder", vertelt hij.

Afgevallen
Op dit moment zit Pieter lekker met zijn ouders op de camping in. Hij mag nog een paar aan de bak dit jaar. "De grote wedstrijden heb ik wel gehad nu." De belangrijkste afgelopen zondag in Zolder sloot hij dus winnend af. Moeder Jacqueline is erg trots op haar zoon."Helemaal super. Het is zo spannend zo'n wedstrijden, want binnen 40 seconde zijn ze binnen. De maand juli is altijd super spannend met al die grote toernooien. Ik ben zeker twee kilo afgevallen", lacht ze. De resterende wedstrijden rijdt hij overigens niet in een wereldkampioenentrui. "Daar doen ze bij ons niet aan, alleen bij de elite. Over een paar jaar zie je me daar in crossen", besluit Pieter vol zelfvertrouwen. Pieter wordt nog gehuldigd op het gemeentehuis in Boekel. Een datum is nog niet bekend.
Meer berichten