Afbeelding

'Van haat en nijd geen sprake'

Sport 145 keer gelezen
UDEN - Voetbal, zwemmen en tennis zijn voorbeelden van bekende sporten. Maar in het verspreidingsgebied van het Udens Weekblad worden ook sporten beoefend die minder bekend zijn. In de zomerserie van bijzondere sporten schenkt de krant aandacht aan beoefenaars van minder bekende sporten. In deel twee van de zomerserie: Voltige.

[image=312918]

"Turnen op een galopperend paard, zo is voltige het best te omschrijven", denkt Leo Rooijmans. Hij is pr-manager van Voltigevereniging De Wittegheit uit Odiliapeel. Leo vertelt dat een voltigeoefening bestaat uit twee onderdelen. "Je hebt een verplicht gedeelte en een vrije kür. Vooral de vrije kür is erg spectaculair en veel leuker dan het verplichte gedeelte. De voltigeurs kunnen dan echt hun eigen gang gaan." De leeftijden van de deelnemers liggen tussen de zes en de 30 jaar. "Jongens of meisjes maak niets uit. Alles kan worden gemengd." Wie een voltigeoefening bekijkt, ziet meteen dat het geen eenvoudige sport is. "Het is inderdaad best ingewikkeld. Het paard is constant in galop en gelijktijdig doen de voltigeurs trucjes. Balans, lef en kracht zijn daarin erg belangrijk." Mensen met een turnachtergrond hebben een groot voordeel.

[image=312920]

Vechten
De Wittegheit heeft vijf wedstrijdteams die mee mogen doen aan het NK op 29 augustus. Een unicum volgens Leo. "Wij zijn de enige vereniging in Nederland die zoveel teams afvaardigt. Alle teams zijn gemengd. In totaal hebben we 50 actieve leden." Er worden oefeningen gedaan op het paard zelf, maar zielig is dat allerminst. "Nee absoluut niet. We zetten ook geen tientonner op het paard. Daarnaast zijn de dieren erg goed getraind", vertelt Leo. Op dit moment heeft Wittegheit een aantal Australiërs over de vloer. "Daarvan doen er twee mee aan WK junioren in Ermelo later dit jaar. Het voor hun niet mogelijk om een eigen paard mee te nemen, want dat kost klauwen met geld. Daarom lenen ze een paard van ons." In de voltigesport heerst er dan ook alleen gezonde concurrentie. "Van haat en nijd is in onze sport geen sprake. Het is een klein wereldje en iedereen heeft het beste met elkaar voor. Er is gezonde strijd, zonder elkaar de tent uit te vechten", weet Leo.

[image=312921]

Mechanisch
De pr-manager is eigenlijk per toeval de sport ingerold. "Via mijn vrouw en dochter ben ik zo actief geworden. Mijn dochter Meta Jans is de hoofdtrainster en longeur. Een longeur laat het paard netjes rondjes galopperen. Steeds in hetzelfde tempo, want anders kan dat resulteren in een valpartij." Vallen hoort er een beetje bij, maar echt gevaarlijk is het niet. Je kan niet direct op een echt paard beginnen. "Eerst oefen je op de vloer, daarna op een houten paard en vervolgens op Kees ons mechanisch paard. Wanneer je deze stappen hebt doorlopen gaan we met een echt paard aan de slag. Dat is toch wel het leukste hoor", vindt Leo. Met alleen oefeningen doen ben je er nog niet. "Er komt een hoop bij kijken en dat maakt het ook zo leuk. Zo kies je je eigen kleding en muziek. Daarnaast bouw je een band op met een paard." Wittegheit wil de sport graag nog meer promoten. "Dat is het allerbelangrijkste. Er zijn nu ongeveer 45 verenigingen in Nederland. Als er meer clubs komen dan wordt de concurrentiestrijd ook groter. Daar hoop ik op", besluit Leo.

[image=312919]

[image=312924]

[image=312922]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant