‘Chocolade hagelslag is echt favoriet’

  •   keer gelezen   Sport
ODILIAPEEL – Acht Australische voltigeurs bereiden zich bij voltigevereniging De Wittegheit in Odiliapeel voor op de Wereldruiterdagen in Caen, Frankrijk. Meta Jans, dochter van eigenaar Leo Rooijmans, traint het team samen met hun Australische coach Darryn Fedrick. “We voelen ons hier helemaal thuis”, vertelt Fedrick.

[image=287255]

“Het team huurt bij ons paarden. Het quarantainebeleid van Australië maakt het heel moeilijk en kostbaar om hun eigen paarden in en uit het land te krijgen”, legt Meta Jans uit. “Ze zijn hier nu drie weken om op deze paarden te kunnen te trainen en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het toernooi. Elke trainingsdag begint met een flinke ronde hardlopen. Dan krijgen ze een tontraining op Cees, een mechanishe ton die de galop van een paard nabootst. Na een lunch waar de boterhammen rijkelijk met hagelslag worden belegd, trainen ze op het paard. “Ja, de hagelslag is echt een favoriet”, zegt Jans lachend.
“We leren heel veel van Meta”, vertelt Sarah (24), lid van het Australische voltige team. “Zij en haar ouders zijn ook zo aardig voor ons. Zij vormen echt een goed voorbeeld van het voltige-familiegevoel”, vertelt Fedrick. “Leo en zijn vrouw zijn voor de kinderen een tweede opa en oma.” Bij het horen van dit compliment glimlacht Jans van oor tot oor. “Het is een eer om dit te horen. Naast presteren, is het mijn doel om het team het naar hun zin te maken. Ik vind het trainen ook gewoon harstikke leuk om te doen.”
Zondag vertrekt het team richting Frankrijk. Jans komt ook uit voor het Australische team als longeur. “Ik heb de controle over het paard en moet ervoor zorgen dat deze het juiste ritme aanhoudt.” Het team heeft veel zin in de wedstrijd maar is al wel gespannen. “Het is de eerste keer dat we meedoen aan zo’n groot toernooi. We zijn in Australië niet gewend aan een groot publiek”, vertelt Lucy (16). “Ja en dan zijn onze idolen die we kennen van Youtube daar ineens onze rivalen”, vult Carlee (13) aan. “We hebben er hard voor gewerkt en het wordt hoe dan ook een fantastische ervaring.”

[image=287256]
Meer berichten