‘UDI is Udense samenleving in een notendop’

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – “Je vindt hier de samenleving van Uden in een notendop terug”, stelt UDI-voorzitter Paul Rüpp. De voetbalclub met 1600 leden is zich ook bewust van zijn verantwoordelijkheid naar die samenleving en investeert in gezonde voeding in de kantine én in het open stellen van de velden voor mensen die naast de samenleving dreigen te belanden. Zaterdag en zondag staan de poorten van UDI’19 open voor iedereen.

[image=222089]

Elk jaar start UDI het seizoen met een open dag vooral bedoeld voor de jeugd. Om te laten zien bijvoorbeeld dat 4- en 5-jarigen al kunnen voetballen bij UDI. “We zijn in 95 jaar een factor van belang geworden als het gaat om het opvangen, het begeleiden en trainen van jeugd”, vertelt voorzitter Paul Rüpp. “Dat gaat verder dan hier een keertje tegen een bal aan trappen. Het is teamsport, je leert samenwerken, delen, je weet te winnen en je leert om te gaan met verlies. We bieden een stuk maatschappelijke vorming en daarom zijn verenigingen ongelooflijk belangrijk.”
Vandaar ook dat andere sportverenigingen welkom zijn om tijdens de open dagen demonstraties te verzorgen. “Sport maakt een completer mens van je. Sporten zorgt ervoor dat je beter in je vel zit en dat je beter kunt functioneren. Dat is ook het motto van 95 jaar UDI en de open dagen.”

Salades
Het aantal leden mag dan stabiel zijn rond de 1600, maar de club zelf met zijn 350 vrijwilligers is volop in beweging. Er komen meer meisjes en vrouwen bij de club, het G-voetbal is in opmars en om iedereen te kunnen laten voetballen, is er een tweede kunstgrasveld nodig. De banken op de tribune zijn al vervangen door rode, witte en blauwe kuipstoeltjes en leden kunnen gebruik maken van een gratis spreekuur van fysiotherapeut Wolbert. In de kantine wordt voortaan ook gezond voeding geserveerd als salades en vers fruit. “Het broodje frikadel blijft, maar we geven wel een signaal naar onze leden”, vertelt bestuurslid Gert van den Hoven. Het idee van de gezonde sportkantine wordt samen met Wilfred Genee (VI) verder uitgewerkt.
Opmerkelijk is ook het project dat UDI samen met de gemeente, IBN en de Rabobank aan het opzetten is. “Voor mensen die naast de samenleving staan als langdurig werklozen en verslaafden gaan we activiteiten organiseren”, vertelt Paul Rüpp. “We hebben de accommodatie door de week vrij om die mensen aan het sporten te krijgen. We kunnen ze ritme op laten doen zodat ze beter functioneren in de samenleving. Een heel nieuw aspect!”

Muziek
De Open Dagen van UDI worden zaterdag om 11.00 uur afgetrapt door de Braziliaanse Brassband Earthquake waarna de nieuwe tribune geopend wordt met honderden rode, witte en blauwe ballonnen die de lucht ingaan. Tal van clubs geven demonstraties, er worden tal van wedstrijden gespeeld door de UDI-teams, fysiotherapeut Wolbert is aanwezig met test- en meetapparatuur en er zijn veel activiteiten voor jong en oud. Vanwege het lustrum, is er ook zondag een open dag die om 17.00 uur door BZB wordt afgesloten met een spetterend optreden, met vooraf om 16.00 uur een optreden van Heavy Hoempa. De toegang voor beide dagen is gratis. Meer informatie is te vinden op www.udi19.nl.

[image=286978][image=222092]
Meer berichten