'Nederland kansrijker dan ooit'

  •   keer gelezen   Sport
OSS – Richard van Ommen is in Oss tegenwoordig meer bekend als vestigingsdirecteur van Het Hooghuis locatie Stadion. In het verleden was hij echter voetballer bij huidig eredivisionist Vitesse en nu is hij ook nog werkzaam bij de KNVB werkzaam als docent voetbaltrainersopleidingen. Hij geeft zijn kijk op het WK.

[image=283609]

Met collega’s van Het Hooghuis locatie Stadion doet hij mee aan een eigen pool. Daarin hangt hij ergens onderaan de ranglijst. “Misschien was ik wel wat te chauvinistisch wat Europa betreft”, zegt hij met een lach. “Ik had echt verwacht dat Engeland, Spanje en Italië ver zouden komen. Maar dit geeft ook aan hoe verrassend en leuk het WK is.” Om aan te tonen wat voor verrassend WK dit is, komt hij met een voorbeeld. “Normaal is de poulefase erg saai en nu was het heel leuk. Scores als 5-2, 5-1, 4-1, 4-2 en 4-0 kwam je in het verleden bijna nooit tegen in de poulefase. En dan was het meestal in de knock-out een groot spektakel wat doelpunten betreft, maar dat is nu juist niet. Heel apart.”

Oranje
Het Nederlands elftal staat op dit moment in de halve finale. Het 5-3-2 systeem wat Louis van Gaal gebruikt, is niet het systeem van Van Ommen. “Ik zeg niet dat een winnende coach altijd gelijk heeft. Je moet je afvragen: doen ze het zo goed dankzij of ondanks Van Gaal? We zijn nou al een paar keer op achterstand gekomen doordat we 5-3-2 speelden en het vervolgens met 4-3-3 moest Van Gaal het rechtzetten. Met een ‘peer’, want zo zie ik 5-3-2 met de dikke buik onderin, nodig je de tegenstander uit om op je helft te spelen. En als Mexico wat slimmer had gespeeld over hun linkerkant, dus over Paul Verhaegh, dan zaten we nu thuis. Waarom moet het eerst zover komen dat we bijna verliezen voordat we het goed kan doen. Ja, Van Gaal noemt het veerkracht, maar het hoeft niet als het al vanaf het begin goed gaat.” Volgens hem begint het verdedigen bij de aanvallers. En met maar twee aanvallers, is dat lastig. “Je nodigt de tegenstander erg uit. En Van Gaal wil er op de counter uit. Maar wat als Arjen Robben en Robin van Persie aan banden worden gelegd? Dan heb je niks meer. Het countervoetbal is een revolutie, maar geen goede.” Van Ommen heeft ook een compliment in petto: “Ik vind Ron Vlaar ongelooflijk goed. In het verleden hadden we Ruud Krol, Ronald Koeman, Danny Blind en Jaap Stam. Vlaar doet het op dezelfde manier. Samen met Stefan de Vrij is hij het slot op de deur.”

Dubbel
Van Ommen zit met een dubbel gevoel. Het spel van Oranje is niet goed, maar hij is wel erg blij met de resultaten. “Het doel heiligt bij mij niet alle middelen. De weg ernaartoe vind ik ook belangrijk. Ik kan me niet voorstellen dat Wesley Sneijder dit leuk vindt. Ik hoop(te) echt op meer samba.” Hij is bang dat het Nederlandse voetbal het 5-3-2 over gaat nemen. “Vroeger, toen ik trainer was, leefden we de visie van Rinus Michels na. 4-3-3 of 4-4-2, Totaalvoetbal. Ik hoop niet dat 5-3-2 het systeem van de toekomst wordt. Want dan speel je om niet te verliezen, in plaats van om te winnen. En dan neemt het plezier ook af.”

Individu
Op dit WK lijkt het individu uit te blinken. Nederland heeft Robben en Van Persie, Brazilië Neymar en Argentinië heeft Messi. “Als je Messi ziet, dat is onnavolgbaar. Maar dat zorgt er wel voor dat het toernooi veel verschillende gezichten heeft. Er zijn ploegen die op individuen leunen, maar je hebt ook Frankrijk en Duitsland die een heel sterk team hebben. Er is geen uitgesproken kandidaat. En juist dat maakt Nederland kansrijker dan ooit.”
Meer berichten