'Nu worden we een keer eerste'

  •   keer gelezen   Sport
RAVENSTEIN – Voor zijn studie verbleef Thijs Francissen vanaf september 2006 een jaar in
Brazilië. Afgelopen december vierde hij daar zijn Kerstvakantie. Met het WK voor de deur keert de Ravensteiner weer terug.


“Tijdens mijn verblijf in Brazilië beloofde ik dat ik terug zou komen voor het WK”, vertelt Francissen. Dat maakt hij waar. Hij heeft kaarten voor alle groepswedstrijden van Nederland en een kaartje voor een achtste finale. Samen met een vriend reist hij naar Salvador om vervolgens alleen naar de wedstrijd in Porto Alegre te gaan. De derde groepswedstrijd in Sâo Paulo bezoekt hij met een Braziliaanse vriend. “Mochten we doorgaan, dan moet ik nog iemand vinden om mee naar de achtste finale te gaan.”

[image=281964]

Demonstraties
Ruim een jaar heeft Francissen geproefd van het studentenleven in Brazilië. Hij woonde tussen de rijker bedeelde Brazilianen. “Dat was een prachtige tijd. Het zonnetje schijnt altijd en het zijn fijne en hartelijke mensen.” Hij heeft zich in die tijd nooit onveilig gevoeld: “Ik heb van mezelf een donker kleurtje en spreek Portugees, dus val niet op tussen de lokale bevolking.” In Brazilië zijn nu veel protesten; het WK kost veel geld, het geld dat eigenlijk naar sociale voorzieningen zou gaan. “Ik verwacht dat de Braziliaanse overheid alle speelsteden volzet met agenten, zodat het daar veilig is voor de Nederlandse supporters”, vertelt de Ravensteiner. “Maar als je door het centrum loopt merk je de demonstraties wel op. Het boekje ‘Ons Oranje’ waarschuwt ervoor daar niet in terecht te komen.”

Positief
Brazilië is volgens Francissen een echt voetballand: “Er zijn overal voetbalveldjes en mensen aan het voetballen. De supporters zijn heel gepassioneerd wat zorgt voor een topsfeer in het stadion. Ze geven er daar behoorlijk gas op.”
Dat het Nederlands Elftal de achtste finale haalt, verwacht Francissen wel. Naar zijn idee wordt Nederland tweede in de poule. “Voor velen is Brazilië favoriet. Iedereen is heel pessimistisch over Oranje, maar ik ben positief ingesteld. We zijn al eens tweede geworden, nu worden we een keer eerste.”


Meer berichten