'Heel speciaal dat hij zoveel kan'

  •   keer gelezen   Sport
HEESCH – De Special Olympics vinden in het weekend van 13, 14 en 15 juni plaats in Heerenveen. Dit sportevenement voor Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking vindt om het jaar plaats. Verdeeld over verschillende sporten, doen dit jaar 1.875 deelnemers mee. Mark Steeg (22) uit Heesch neemt dit jaar voor de derde keer deel aan het evenement.

[image=281965]

Op de houten vloer in de woonkamer oogt een versleten kring. “Mark moet altijd dansen. Voor hij gaat werken en voor hij gaat slapen”, vertelt zijn moeder Rina Steeg. Mark heeft het syndroom van Down. Naast dansen doet hij ook aan voetbal, maar zijn grote passie is turnen. In 2006 ging hij regelmatig bij een turntraining van zijn zusje kijken en toen wilde hij dat ook doen. “Ik vertelde dat dat niet kon, maar hij bleef aandringen.” Een jaar later startte er een speciale groep bij HGC (Heesche Gymnastiek Club), Mark was daar het eerste lid.
In 2010 deed Mark voor de eerste keer mee aan de Special Olympics. Hij won daar twee keer goud en een keer zilver. “Op de tribune riepen ze: ‘Oh! Kijk die jongen daar op de rekstokken.’ Toen besefte ik dat het heel speciaal is dat hij zoveel kan”, vertelt Rina trots. Twee jaar later deed hij weer mee en sleepte hij wederom twee keer goud en een keer
zilver binnen.

Blessure
Het was nog even spannend of Mark dit jaar mee kon doen aan het evenement. Tijdens een training liep hij een schouderblessure op. “Hij is een taaie. Zegt wel een keer ‘auw’, maar gaat gewoon door.” Mark wil per se mee naar de Spelen en gaat daarom naar fysiotherapie en doet elke dag fitnessoefeningen om zijn schouder sterk te krijgen. In plaats van een keer in de week traint hij, anderhalve maand voor het evenement, twee keer in de week. En gaat hij naar andere turnscholen waar ze meer materialen hebben, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het evenement.

Olympisch dorp
Mark heeft er heel veel zin in. Hij verblijft in het Olympisch dorp in Heerenveen, met grote tenten en slaapzalen. Er wordt ook een heus openingsfeest gehouden, het Olympisch vuur wordt ontstoken, vlaggen worden gehesen en nog vele andere activiteiten. “Het is leuk om een medaille te winnen, maar voor hem is meedoen belangrijker dan winnen.”
Meer berichten