'Millse' zitvolleyballers naar WK in Polen

  •   keer gelezen   Sport
MILL/UDEN - Nog een paar dagen en dan start in Polen het wereldkampioenschap zitvolleybal. Chaïne Staelens en Geert van den Heuvel, actief bij Apollo in Mill, vertegenwoordigen allebei Nederland op het WK. “We hopen dat onze prestaties bijdragen aan het draagvlak voor zitvolleybal in de regio”, aldus Geert.

[image=281503]

Voor Chaïne (33) vormt het WK op allerlei vlak een nieuwe uitdaging. De in Odiliapeel woonachtige international speelde al 365 interlands voor het ‘gewone’ Nederlandse damesvolleybalteam. “Maar door een kraakbeenblessure in mijn knie ben ik gaan zitvolleyballen. Ik ben in januari bij Apollo begonnen en heb onlangs mijn eerste zitvolleybalinterland gespeeld”, vertelt ze. Ze is een zogeheten ‘grijze’ speler. “Grijs is de categorie waarin je wordt ingedeeld als je door een blessure niet meer gewoon kunt volleyballen. ‘Zwart’ is de categorie waar ik zelf in zit”, legt Geert (40) uit. Zelf mist hij een voet. “Zitvolleybalteams vormen dus een mix van spelers die door verschillende redenen niet meer staand kunnen volleyballen.” Chaïne: “Nieuwe spelers worden voorafgaand aan het toernooi ook gekeurd.”

Doelstellingen
Doelstelling voor de Nederlandse zitvolleybalsters op het WK is de top-6. Chaïne vervolgt: “We zitten in een zware poule, onder andere bij de leidende landen China en Amerika, maar als we kunnen toppen, moeten we mee zeker derde kunnen worden in de poule. We gaan voor een topzesklassering in ieder geval. Maar een goede prestatie is ook nodig om onze A-status te behouden. Finalisten kwalificeren zich tevens voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.”
Geert, die ruim vier jaar geleden zitvolleybal introduceerde bij de Millse volleybalclub Apollo, wil met Oranje voor een achtste plaats gaan. Op de World Ranking staan de Nederlandse mannen op een negende plaats. “Dus we zullen moeten toppen in Polen”, vertelt de Millenaar, die hoopt dat de deelname aan het WK vooral bijdraagt aan een breder draagvlak voor zitvolleybal. “Apollo is de enige club in het Land van Cuijk en Uden waar je kunt zitvolleyballen. Maar ook zonder handicap kun je gaan zitvolleyballen. En het kan ook gewoon op recreatief niveau.”
Het WK zitvolleybal is van 15 t/m 21 juni in Polen. Zelf een keer proberen? Bel dan met Geert van den Heuvel op tel. (0485) 45 44 62 of kijk op www.apollomill.nl.
Meer berichten