Topsporters te gast bij Atletiekcafé De Keien

  •   keer gelezen   Sport
UDEN - De tweede editie van het Atletiekcafé zorgde vrijdagavond voor een vol paviljoen bij De Keien Atletiek. Niet de minste gasten kwamen langs om de bezoekers te vertellen over de wereld van atletiek: Olga Commandeur van 'Nederland in beweging, atleet Gregory Sedoc, coach Frans Thuijs en Thomas Kortbeek, de bekende hordenloper die onlangs is gestopt.

[image=265119]

Voorafgaand was er voor de jeugd een speciaal café waar Keienatleten Marlin van Hal en de broers Robert en Martijn Bervoets vertelden over hun ervaringen in de atletieksport. Van Hal nam vorige week deel aan het Europees kampioenschap cross voor neosenioren en behaalde een bronzen medaille met haar team. ,,Dit was op het mentale vlak mijn beste wedstrijd", vertelde ze aan de kinderen.
Ook de gebroeders Bervoets vertelden enthousiast over hun carrières. ,,Plezier is de basis", aldus Martijn, die als reserve mee mocht naar de Europese kampioenschappen voor senioren onder 23 jaar in Finland. Zijn broer Robert bevindt zich ook de nationale top. Niet op de 400 meter sprint, maar bij het onderdeel hoogspringen. ,,Het geeft een kick om over je eigen lengte te springen", vertelde hij.
Na dit gezellige jeugdcafé was het tijd voor het 'grote' café met vier speciale gasten. Thomas Kortbeek, telg uit een atletiekfamilie, werd 7 keer nationaal kampioen op het onderdeel 400 meter horden. ,,Toen ik twee jaar oud was, ging ik al met mijn ouders mee naar vereniging Prins-Hendrik in Vught. Kleutergym vond ik maar niets."

Plezier
Frans Thuijs is vooral bekend als de coach die Ellen van Langen begeleidde naar haar gouden medaille op de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona. Hij keerde jaren later weer terug in de atletiekwereld en heeft nu een vijftal atleten onder zijn hoede, onder wie Yvonne Hak. ,,Als coach doe ik wat de atleet wil en niet andersom. Dat is het meest belangrijk."
Olga Commandeur is inmiddels bekend door de presentatie van het programma 'Nederland in beweging'. Ze was echter ook een verdienstelijk atlete en vertelde over haar ervaringen. Zo nam ze in 1984 deel aan de Olympische Spelen in Los Angeles. ,,Je moet vooral veel lol hebben, dat is het belangrijkst", zo gaf ze als tip mee aan de bezoekers.
Gregory Sedoc kwam uit op drie Olympische Spelen en is nog steeds topsporter. Hij combineert zijn atletiekcarrière met de politieopleiding. ,,Ik bekijk alles van jaar tot jaar, maar wil er wel heel graag bij zijn in Rio de Janeiro. De drive is nog steeds aanwezig."
Voorzitter Tjerry van Schijndel van De Keien Atletiek leidde de vraaggesprekken met de gasten én zette ook verschillende Keien in het zonnetje. Vrijwilliger Jan Jans kreeg een waarderingsspeld van de Atletiekunie vanwege zijn werkzaamheden die hij al 25 jaar verricht bij De Keien. Ook bij de prestaties van Bert van Nunen, die twee weken geleden tweede werd op het NK Cross voor masters en Marlin van Hal werd stilgestaan.

[image=265120]
Meer berichten