Volleyballen tegen mensonterende ziekte

  •   keer gelezen   Sport
LITHOIJEN – Het jaarlijkse volleybaltoernooi rond de feestdagen in Lithoijen staat dit jaar volledig in het teken van de spierziekte ALS. Het toernooi wordt op 7 en 8 januari gehouden in de sporthal in Lithoijen. Geertje Ploegmakers- Van Kilsdonk, dochter van de oud-organisator van het toernooi, verloor haar vader door de spierziekte. “Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de ernstige en nog onbekende ziekte.“

[image=201254]

Elk jaar krijgen vijfhonderd mensen de diagnose ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Bij ALS patiënten sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg af. Signalen komen daardoor niet meer aan bij de spieren waardoor er totale spierzwakte optreedt. “Het is een verschrikkelijke ziekte. Beetje bij beetje sterven je spieren af en dat terwijl je hersenen normaal blijven functioneren. Mensonterend om te zien”, vertelt de dochter van Pim van Kilsdonk. Hij organiseerde, voordat hij stierf, jarenlang het volleybaltoernooi in Lithoijen samen met Rien Kasbergen. Voor de aankomende editie wil de organisatie van het volleybaltoernooi Stichting ALS in de aandacht zetten.

Geld inzamelen
Over de oorzaak van ALS is nog maar heel weinig bekend. “Artsen en wetenschappers tasten nog in het duister waar de ziekte vandaan komt. Er is veel geld nodig voor onderzoek. Op dit moment is er geen enkel medicijn opgewassen tegen ALS. Het inschrijfgeld en een gedeelte van de zaalhuur van het toernooi gaan naar de stichting. Er zijn dit jaar geen prijzen, alles gaat naar ALS. Families, straten, carnavalsgroepen, vriendenclubs, er doen allerlei mensen mee aan het naar mijn vader vernoemnde Van Kilsdonktoernooi”, aldus Ploegmakers- Van Kilsdonk. Voor donaties ga naar www.alsvrienden.nl.

Meer berichten