RKSV Volkel viert hele jaar 75-jarig jubileum

  •   keer gelezen   Sport
VOLKEL – Voor RKSV Volkel wordt 2012 een memorabel jaar. De club bestaat op 7 januari precies 75 jaar en dat wordt gevierd met verschillende activiteiten. De eerste activiteit is aanstaande zaterdag: dan wordt het jubileumjaar officieel geopend.

[image=201359]

Ze spreken vol trots over ‘hun’ club: voorzitter Pierre Hutjens en Dirk Verwijst, voorzitter van de jubileumcommissie. Allebei zijn ze 51 jaar en allebei zijn ze al zo’n veertig jaar aan de club verbonden. “Toen ik gevraagd werd als voorzitter van de jubileumcommissie, moest ik dat gewoon doen”, vertelt Verwijst. “Dit is iets unieks, voor de club en voor heel Volkel. Het is een hele eer om te laten zien hoe goed onze club na 75 jaar nog steeds draait.”

Eerste boete: ƒ 5,-
De twee bladeren met plezier door oude archieven, jubileumboekjes en fotomateriaal. Ze vertellen over de oprichting in 1937, destijds niet als RKSV Volkel, maar als DVO, Door Vrienden Opgericht. “In 1945 is de naam gewijzigd”, vertelt Hutjens. “Er waren te veel clubs die al DVO heetten. Maar een vriendenclub zijn we altijd gebleven. Vriendschap is echt de rode draad door onze vereniging geweest.” Saillant detail: DVO voetbalde al een halve competitie mee, toen de oprichting pas officieel werd, zo blijkt uit het clubarchief. Het was hoogstwaarschijnlijk Toon van Vugt, die een café aan de Udenseweg had, die DVO oprichtte. En hoewel de allereerste wedstrijd met 6-2 werd verloren van Molenkant uit Uden, was dat het begin van een mooie toekomst. Op klompen of op schoenen, op een (tamelijk vlak) weiland of hei, met een leren bal met binnenbal en veter werden de eerste wedstrijden gespeeld. Ook de allereerste boete, vijf gulden ‘wegens het opstellen van ongerechtigde spelers’ is gearchiveerd, samen met talloze andere mooie feiten.

Geen schakel missen
RKSV Volkel werd in het seizoen 1947-1948 voor het eerst (afdelings)kampioen; in 1954 was de eerste promotie een feit, naar de vierde klasse. Vandaag de dag heeft RKSV Volkel zo’n 650 leden en voetbalt het (sinds 2009) in de derde klasse KNVB, het hoogste niveau dat de club ooit bereikte. Het grootste succes is echter toch wel de eendracht die er heerst. Hutjens: “Als je ziet hoe deze club functioneert, met al haar vrijwilligers! En ook de omgang onderling, het respect voor elkaar is grandioos. Iedereen is hier even belangrijk. De onderhoudsman, elftalleider en de voorzitter van het bestuur: we hebben iedereen nodig om goed te kunnen draaien. Iedereen is een schakel en daarvan kunnen we er niet één missen.”

Feestweekeinde
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de club het jubileum viert met het héle dorp: verschillende activiteiten zijn openbaar. Er zijn het hele jaar door feestelijke momenten, met een feestweekeinde in juni (vrijdag 8 tot en met zondag 10) als hoogtepunt. Eind november eindigt het jubileumjaar officieel, met onder andere een reünie en de presentatie van een jubileumboek.

Wie meer wil weten over de club of het jubileumprogramma, kan terecht op de clubwebsite: http://www.rksv-volkel.nl.
Meer berichten