‘Voor je het weet, ben je aan het jagen’

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – “Voor je het weet, ben je aan het jagen”, vertelt Wim van Els van TTV Uden, de club die zondag 22 januari meer dan duizend deelnemers verwacht voor de 15de Udense ATB Toertocht. Prijzen zijn er niet te winnen. “Iedereen maakt zijn eigen wedstrijd. Je begint rustig aan de tocht en dan zie je iemand voor je rijden en denk je: die kan ik inhalen ...”

[image=201863]

“Ieder zoekt zijn eigen grens op”, vertelt Mies van Dijk. “Het wordt je eigen wedstrijd.”
Jan Jacobs: “Als je met een groepje van vijf vertrekt, is er altijd eentje die laatste is en die toch de eerste wil zijn. Het is gewoon een spel en we zijn net kleine kinderen.”
Maar ook echte kerels die niet terugdeinzen voor wat regen. In de motregen waren er vorig jaar 1170 deelnemers, maar het was weer wel een sneeuwvrij weekend.

Natuur
“Sneeuw betekent gladheid en brekende takken, dat is te gevaarlijk”, vertelt Wim van Els. Toch is het mountainbiken in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, een echte wintersport. “Veel mensen die in de zomer op de weg zitten, duiken in de winter het bos in. Ook al is het nul graden en guur weer, in het bos is het heerlijk. Helaas hebben we ook af en toe stukken harde weg in de route.”
Dat zijn dan verbindingstukken, want de mountainbikers willen liever door de natuur fietsen, zonder die al te veel tot last te zijn. “De route bepalen we in samenspraak met de grondeigenaren”, vertel Wim van Els. “De gemeentes en Staatsbosbeheer bepalen of het mag. In de praktijk betekent dat het mijden van wandelpaden, dassenburchten en kwetsbare natuurgebieden.”
Maar er blijven heel veel mooie paden over. “Zelfs uit België komen ze hier fietsen”, weet Jan Jacobs. “Omdat we zo’n afwisselende tocht hebben met heuveltjes, slootkanten, bossen en open gebieden. We blijven ook niet in één hoek, maar maken een grote acht door de omgeving.”
Waar het soms lastig is om in te halen, weten de heren van TTV Uden, maar ook weer een hindernis om te overwinnen. “Inhalen doe je vaak op slechte stukken, want degene die je inhaalt fietst op het goede pad”, vertelt Wim. “In mountainbiken zit alles. Je maakt jezelf moe, er zit een wedstrijdelement in, snelheid en techniek, want het is continu sturen.”

De start van de Udense ATB toertocht is tussen 09.00 en 10.00 uur bij Gasterij De Pier, Schansweg 3 in Uden voor 30, 40 of 55 kilometer. Voor alle overige informatie: www.ttvuden.nl.

[image=201864]
Meer berichten