‘Wat een happening, fantastisch!’

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – Tennister Mirjam van den Tillaar doet dit jaar voor de vierde keer mee met de Wereld Kampioenschappen voor Senioren, dit keer gehouden in San Diego. Jarenlang was zij lid en trainster bij LTC, afgelopen jaar werd ze nog clubkampioen. Sinds een half jaar geeft ze training bij Park Hoeven.

[image=124821]

“In Nederland noemen ze het ‘veteranen’, maar dat vind ik zo oud klinken.” lacht Mirjam. “Als je 35 bent, mag je in Nederland in het veteranencircuit mee draaien. Om de vijf jaar kom je in een andere categorie terecht. Ik zit inmiddels bij de 45+, mijn laatste jaar. De categoriën lopen tot zelfs 85+!” Mirjam is dit jaar in haar categorie Nederlands Kampioen geworden, daarmee behoort ze tot de sterksten van Nederland. De sterkste drie in elke categorie worden door de Nederlandse tennisbond gevraagd om als team uit te komen voor Nederland op de Wereld Kampioenschappen. Elke dag spelen ze tegen een ander land, drie wedstrijden per dag. “Om gevraagd te worden door de KNLTB, moet je voldoen aan drie voorwaarden. Als je bij de Nederlandse Kampioenschappen Indoor, de Nederlandse Kampioenschappen Outdoor en een internationaal veteranen toernooi genoeg punten scoort, kom je in de top terecht.”

Happening
Het eerste WK van Mirjam was vijf jaar geleden in Turkije. “Alle 43 landen zaten op één resort, een park met 64 gravelbanen. Wat een happening, dat is fantastisch! Dan loop je daar als Mirjam van den Tillaar uit Uden met een bordje met ‘The Netherlands’. Deze keer is de grootste spanning er wel af.” Mirjam gaat een paar dagen eerder weg, zodat ze kan acclimatiseren en aan de banen en de ballen kan wennen. Drie dagen na het WK wil ze nog graag wat van San Diego zien. “Wij spelen en verblijven in een resort aan zee, we hebben dus geluk gehad.”
Twee tot drie maanden van tevoren begint ze met een ‘opbouwtje’: hardlopen en wat spierversterkende oefeningen. “En dan begin ik rustig met trainen. Nu, de laatste maand, speel ik vooral wedstrijden, zodat ik veel wedstrijdritme heb.”
Haar sterkste kanten zijn volgens haar het voetenwerk en het feit dat ze aardig fit blijft. “Ik heb niet zo snel last van blessures. Alleen na Turkije had ik door alle spanning een tennisarm. Dat was voor het eerst in 35 jaar. Zolang ik fit ben, ga ik door.”

De Wereldkampioenschappen vinden van 6 tot en met 12 februari plaats in San Diego in de Amerikaanse staat Californië.
Meer berichten