Afbeelding

‘Zorg dat je weet wat de scheidsrechter bezielt’

Sport 104 keer gelezen
UDEN – Zou het zo simpel zijn? Spelers, trainers, begeleiders en ouders moeten beter de spelregels kennen. Dat voorkomt veel misverstanden en daardoor ellende op het voetbalveld”, zei Theo Straatman zaterdagmiddag bij UDI’19 tijdens de bijeenkomst in de kantine van de voetbalvereniging. Straatman fluit al 42 jaar en afgelopen week zag hij ‘zijn hobby verpest worden’.

[youtube=PZqrYKt10Fo]

[image=230186]

De scheidsrechter luisterde naar de sprekers in de kantine maar ook de hele week op radio en tv. Hij had het grootste probleem nergens horen benoemen. Tijdens de bijeenkomst in Uden die gehouden werd naar aanleiding van de gebeurtenissen in Almere vorig weekend waarbij drie jongens een grensrechter molesteerden met de dood tot gevolg, droeg hij de oplossing aan. Iedere betrokkene bij het voetbal zou op cursus moeten. Drie jaar wordt in de regio Oss en Uden zo’n spelregelcursus aangeboden, slechts acht verenigingen vroegen die cursus aan. Minimaal dus. Jos Heutink van de KNVB die ook in Uden sprak, herkende het probleem. “Zorg dat je weet wat de scheidsrechter bezielt.”
Voorzitter Paul Rüpp van UDI noemde hockey als voorbeeld van een sport waar senioren verplicht op scheidsrechterscursus moeten en jongere teams fluiten. Gastspreker en criminoloog Hans Werdmölder van Avans Hogescholen noemde rugby als voorbeeld. Daar mag alleen de aanvoerder in discussie met de scheidsrechter.

Onwetendheid
Uit de opmerkingen van het dik honderd koppige publiek bij UDI bleek dat de verruwing in de sport vaak te maken heeft met gebrek aan communicatie, maar ook onwetendheid en soms zelfs onkunde. “We hebben de pedagogische kant van de begeleiding van teams verwaarloosd. Inderdaad heeft jeugd met veel onderliggende problemen te maken die oorzaak kunnen zijn van vervelend gedrag op de club. Dat moet je herkennen en in de kiem smoren”, aldus Heutink die moest toegeven dat de KNVB heel vaak niet weet dat er herrie is geweest op een voetbalveld, omdat de clubs het zelf niet doorgeven. “Spaar elkaar niet meer en geeft elke rode en gele kaart voortaan door. Dan kunnen we iets doen.” Hoe dwing je respect af als begeleider of scheidsrechter, was ook een prangende vraag. “Door warme autoriteit en vakmanschap uit te stralen”, was het antwoord van Werdmölder.

Vakmanschap
Dat vakmanschap lijkt ook een probleem te zijn. Opleiding van de vele vrijwilligers is lastig. Scheidsrechter Dick Blommendaal van UDI: “We krijgen een groot tekort aan scheidsrechters. Ik ben 53 en ben de jongste die fluit op mijn niveau.” Hij legde volgens Rüpp de vinger op de zere plek.
Bijna twee uur lang ging het gesprek door in de kantine van UDI’19 en Rüpp hoopte dat de aanwezigen de zorgen, goede voornemens, tips en gemaakte afspraken zoveel mogelijk overdragen aan de vele leden die er niet waren. Voor wat het bestuur betreft; er is veel werk aan de winkel om voor de toekomst te zorgen dat er respect is onder alle leden zodat er gewoon gevoetbald kan worden.

[image=230187][image=230188]
[image=230189]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant