‘Ook UDI'19 heeft met geweld te maken’

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – Het bestuur van de Udense voetbalvereniging UDI’19/Beter Bed roept alle leden, scheidsrechters, begeleiders, trainers, ouders en iedereen die zich betrokken voelt op om zaterdag om 13.00 uur naar het clubhuis in het Sportpark te komen. Daar wordt een bijeenkomst gehouden naar aanleiding van het overlijden van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere.

[youtube=uMU16NbDD6k]

De man werd zondag mishandeld door drie jongens van 15 en 16 en is aan zijn verwondingen overleden. UDI’19 wil de discussie over geweld in de sport op de agenda zetten. Voorzitter Paul Rüpp: “Ook wij hebben met geweld te maken. Het is regelmatig op het randje. Ook ik ben wel eens tussen vechtende patijen gesprongen. Het is alsof je tussen een stel hyena’s terecht komt. Het is niet alleen een probleem in de sport, maar in de hele maatschappij. Belangrijk is dat we regels opstellen. We moeten streng zijn en leden royeren als dat nodig blijkt. Hoe zorg je dat je op de juiste manier kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Dat willen we middels een forum breed uitmeten.”

[image=230058]

Signaal
Volgens Rüpp is zo’n bijeenkomst op de eerste plaats een goede gelegenheid om emoties kwijt te kunnen, je verhaal te vertellen. Maar het moet meer zijn dan een weekend zonder voetbal. De club wil ook een signaal afgeven. “Elk weekend lopen bij UDI’19 zeker 5000 tot 6000 mensen rond. Er spelen dan 88 elftallen. Het is belangrijk dat we duidelijk maken waar we staan.”

Respect
Het forum wordt zaterdag ingeleid door lector van Avans Hogescholen Hans Werdmölder. Hij gaat het hebben over veiligheid, respect en omgangsvormen. De spreker heeft kennis en ervaring op het gebied van allochtonen en autochtonen en zal een en ander in perspectief zetten. Ook Paul Rüpp zelf komt aan het woord en in het forum neemt ook burgemeester Henk Hellegers plaats vanuit zijn positie in de openbare orde en veiligheid in de gemeente Uden. Verder wordt een vertegenwoordiger van de KNVB uitgenodigd.
Paul Rüpp hoopt op een grote opkomst. “Dit alles heeft een enorm effect op de sport. Het is heel belangrijk dat we samen optrekken, zodat we als sportclub op een goede manier verder kunnen.”
Meer berichten