Judotalent Nils Hendriks zet punt achter carrière

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – Judotalent Nils Hendriks verschijnt niet meer op de mat. Na twee jaar blessureleed heeft de 20-jarige Udenaar besloten te stoppen met zijn judocarrière. Hendriks gold als een van de grootste judotalenten van Nederland.

In 2008 selecteerde Judo Bond Nederland Hendriks als een van de acht talenten die een trainingstraject mochten volgen voor de Olympische Spelen in 2016. Onder leiding van Mark Earle (voormalig bondscoach van Engeland) bereidde hij zich hierop voor. Maar tijdens de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen van 2010 bleef raakte Hendriks geblesseerd aan zijn schouder. Die blessure bleek hardnekkig.

[image=198167]

In eerste instantie zette Hendriks alles op alles om in december weer fit op de mat te staan. Maar na een jaar van herstellen van zware schouderblessures, hakte hij de knoop door. "Het is altijd mijn doel geweest om terug te komen. Maar mijn schouder kan snel opnieuw geblesseerd raken. Zeker bij een sport als judo, waarbij je lichaam vaak in vreemde posities gemanoeuvreerd wordt. Ik zou elke training en wedstrijd met die schouder in mijn achterhoofd zitten. Als topsporter moet je honderd procent op je eigen lichaam kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen is nu weg."
In de periode waarin Hendriks geblesseerd was, werd hij gedwongen rust te houden. "Ik werd aan het denken gezet. Ik kan niet presteren op het niveau waarop ik dat wil doen en ik leerde andere interessante opties kennen. Ik moest goed nadenken over mijn levenslange doel en dat bijstellen. Maar het voelt goed als ik terugkijk op mijn judoperiode. Het was een verschrikkelijk mooie tijd. Ik ga het nu een jaar rustig aan doen. Daarna wil ik graag de studie fysiotherapie gaan volgen, maar verder heb ik geen duidelijke lijn uitgestippeld. Het is wel zeker dat judo geen grote rol meer speelt in mijn leven. Ik focus me nu op mijn studie, vrienden, familie en vriendin."
Meer berichten