'Als je wint, heb je vrienden'

  •   keer gelezen   Sport
HEESCH – BMX’er Raymon van der Biezen (24) uit Heesch is door bondscoach Bas de Bever geselecteerd voor de definitieve topsportselectie voor het Olympisch seizoen 2012. Dit betekent niet dat hij al een startbewijs voor de Olympische Spelen heeft. "Maar ik ga er wel vanuit dat ik in Londen aan de start sta."

Al drie jaar is de Heeschenaar aan het trainen om zijn doel te bereiken: een podiumplaats op de Spelen in Londen. Om zich hiervoor te plaatsen moet hij één halve en één finalerace rijden in een UCI BMX Supercross of op het WK. De EK rondes zijn van belang voor de landen ranking richting de Olympische Spelen. "Als we met Nederland top vijf in die landen ranking blijven staan, mogen we drie heren naar Londen sturen. Het is voor mij nog afwachten of ik hierbij zit, dat hangt van mijn prestaties af." In het Amerikaanse Chula Vista werd Van der Biezen in de finale tweede. "Ik heb nog vier kansen om een halve finale te rijden. Dat is zeker een haalbaar doel." In 2008 plaatste hij zich voor de Olympische Spelen in Peking. "Toen was ik jong en onervaren. Ik kon geen medaille mee naar huis nemen. Maar ik weet zo wel hoe het voelt om aan zo’n evenement mee te doen." Van der Biezen is 25 jaar oud wanneer hij deelneemt aan de Spelen in Londen. Volgens hem is dat de ideale leeftijd. "Ik ben dan op de top van mijn kunnen. In Peking was meedoen het belangrijkste. Nu heb ik een ander doel voor ogen: een podiumplaats. Ik focus mij natuurlijk op een gouden medaille maar ik ben al zeer tevreden met een plaats op het podium."

[image=194406]

Baan
Dagelijks traint de BMX’er in Papendal samen met zijn teamgenoten uit het Eliteteam. "We hebben super veel voordeel dat we nu een replica van de baan uit Londen hebben, van start tot finish." Vorig jaar won Van der Biezen vele wedstrijden en zat hij naar eigen zeggen in een flow waarin alles goed ging. "Maar nu gaat het zeker niet vanzelf. Ik voel de druk van anderen op mijn schouders om te winnen. Ik moet het elke keer maar weer waarmaken. Als je wint, heb je veel steun en is iedereen jouw vriend. En als je verliest, laten ze je in de stront zakken. Ik heb wel het geluk dat mijn familie en vrienden mij onvoorwaardelijk steunen."

Pech
Volgens Van der Biezen kan je nog zo goed in vorm zijn, een beetje geluk in de race heeft hij altijd nodig. "We fietsen met een aantal mensen op een smalle baan. Dan kan iemand anders je onderuit halen en soms is dit in mijn voordeel zoals in Chula Vista." Dat dit ook wel eens negatief voor hem kan uitpakken, bewijst zijn EK race in het Zwitserse Genève van afgelopen weekend. Daar kwam hij door toedoen van een tegenstander hard ten val en liep hij een gecompliceerde polsbreuk op.
Meer berichten