'Eén sneeuwbal per seconde'

  •   keer gelezen   Sport

[image=157799]

UDEN - “Een ballenwerper voor met de hond”, zegt de een. “Een ballenafknijper”, zegt de ander met rare fantasieën. “Of een bekkenspreider.” Het apparaat dat op de Kliknieuwsburelen is beland, ziet er ook wel vreemd uit, maar een collega ziet het: “Een sneeuwbalmaker! Maar als je het in de zomer gevraagd had, had ik het niet geweten.”

Door André van der Linden

Bij Intersport hadden ze er een doos vol mee staan, vertelde Sander die in de mooie sportwinkel aan de Sint Janstraat werkt. Nee, niet voor de verkoop. “Als je een ski-jack van bepaald merk kocht, kreeg je hem gratis.” De doos was helaas leeg, toen Sander er eentje voor mij wilde pakken, maar ’s avonds in de winterkou belde hij aan. “Een collega had er toch nog eentje gevonden.”
“Wa’s dè nou?” riep Krulle enthousiast en samen gingen we de sneeuw in. Even oefenen en inderdaad, een mooi ronde bal, met een naad in het midden, die meteen uit elkaar viel. Hmm, even de bijsluiter lezen. ‘Our Snowball Maker forms perfect snowballs every time, up to 60 per minute!” Ja,ja en er stond ook dat de snowballs ‘disentegrate on contact’ en daarom minder pijn doen dan ‘hand packed snowballs’. Helaas, onze sneeuwballen desintegreerden al bij het vastpakken.

[image=157554]

Tijd voor een beter testpanel en in Volkel bij de fietscrossbaan vind ik ze. Dave, Jelle, Teun en nog wat sneeuwhelden, want ze gaan in volle vaart downhill de starthelling af.
Ze pakken het apparaat uit.
“Een sneeuwballengooier!”, is de eerste reactie, maar dan zien ze het: “Dat is om sneeuw in te doen en dan heb je meteen een sneeuwbal.”
“Stoer!”
“ Misschien moet je er mee opscheppen?”
“Opscheppen? Het is toch geen opscheplepel?”
Toch wel, maar er ligt te weinig sneeuw in Volkel: “Eigenlijk moet je dan meer sneeuw hebben en dan doe je hem open en dan pak je hem er uit en heb je een sneeuwbal.”
Het werkt dus nog niet, maar de Volkelse jongens zien het apparaat helemaal zitten:
“Ja, dat is beter dan met je handen, want dit is helemaal rond en je handen zijn niet zo rond”, zegt de een.
“En je krijgt het er koud van als je geen handschoenen aan hebt”, zegt de ander.
De conclusie: “Het werkt niet sneller, maar het is wel handiger.”
Snel wordt gespeurd naar meer sneeuw en die vinden ze. Voorzichtig wordt de snowballmaker geopend. “De bal is mooi rond, … maar hij valt snel uit elkaar.”
Hoe kan dat nou?
“Je moet sterkere sneeuw hebben.”
“Het is geen plaksneeuw. Maandag was het echt kei goede plaksneeuw.”
Wat een ervaren sneeuwbalgooiers, maar ze oefenen ook vaak:
“Op school mogen we ook altijd sneeuwballen gooien.”
“Ja, en we peperen wel eens iemand in.”
“Maar dat mag niet.”
“Mogen we hem houden?”

[image=157800]

Meer berichten