De mooie weken van Daphny van den Brand

  •   keer gelezen   Sport
ZEELAND – Als we haar spreken is ze onderweg van Italië naar Zeeland. Vermoedelijk relaxed onderuitgezakt in de riante camper. De moraal is goed na de winst in de wereldbekerwedstrijd veldrijden afgelopen zondag in Milaan. Alweer de tweede, na de winst in Kalmthout. De prijzenkast is toe aan een nieuwe schap. Met in dit seizoen al acht overwinningen, één tweede en drie derde plekken begint-ie aardig uit te dijen.

Door Peter Kuijpers + foto's

[image=84714]

Zondag wil ze als geen ander het hoogste. Een herhaling van 2003 waar in het Italiaanse Monopoli de eerste wereldtitel veldrijden werd behaald. In Hoogerheide moet er afgerekend worden met Hanka Kupfernagel, Katie Compton, Maryline Salvetat en uit eigenland Marianne Vos om er maar een paar te noemen. Kliksport is er dan bij. Nu de hoogste tijd voor tien vragen aan Daphny van den Brand (30), titelkandidate voor het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide.

[image=84715]

01-De prestatiecurve van dit seizoen is totaal anders dan die van het vorige!
“Ja, dat is wel wat anders. Ik win twee wereldbekerwedstrijden en eindig wat beter. Vorig jaar was dat inderdaad minder bij het einde van het seizoen.”
02-Heb je bewust wat zuiniger gereden in november-december?
“Vergeet niet dat ik vorig jaar in die periode niet geheel fit was. Ik tobde wat met blessures die niet over wilden gaan. Je hebt niet alles in de hand en zeker je gezondheid niet.”
03-Ben jij sterker geworden of is de concurrentie nu minder?
“Het is gewoon moeilijk om van het begin seizoen tot het einde volle bak te rijden. Dat merkt Hanka (Hanka Kupfernagel red.pk) nu ook. Ze rijdt nog steeds heel erg goed, maar omdat ik mijn piek wat later in het seizoen heb gelegd kan ik ze nu verslaan.”
04-Dit verloop van het seizoen is een gekozen strategie vooraf?
“Dit hebben we zo uitgestippeld. Op een gegeven moment moet je dingen anders aan gaan pakken als zaken niet lopen zoals je dat zou wensen.”
05-Niet iedereen huldigt deze werkwijze
“Toch zie je dit bij de mannen ook. Daar heb je ook verval bij sommigen. Bij ons vrouwen zijn er die heel goed instappen en dan later wat minder eindigen. Het is geen makkelijke materie. Doe je het goed of doe je het slecht.”
06-Is het de eerste keer dat je het op deze manier doet?
“Ja, dit is de eerste keer. Het is weliswaar geen absolute garantie om goed te rijden. Voor mij werkt het uitstekend. Gisteren gewonnen, dat sterkt mijn mening dat we de juiste beslissing hebben genomen. Ik heb laten zien dat ik met de wereldtop weer mee kan.”
07-Was Milaan de laatste wedstrijd voor het WK komende zondag?
“Ja, nog wat trainen en verzorgen. We moeten met de WK-ploeg donderdag in het hotel zijn. We zullen dan best nog wat trainen op het parcours. In de avond is er nog de uitreiking van het Wereldbekerklassement. (Kupfernagel 1e, Van den Brand 2e, Salvetat 3e red. pk)
08-Wat weet je van het parcours in Hoogerheide?
“Ik heb er al meer gereden. Maar het wordt altijd weer aangepast. Het is best een lastig rondje met veel op en af. Je moet nog al eens van de fiets is. Het is een hele lange start dus je moet goed je positie innemen. Dat is heel belangrijk.”
09-Hoop je op regen of denk je meer aan een wedstrijd in de vrieskoude?
“Ik hoop op allebei een beetje. Niet al te modderig maar toch wel wat gladjes. Wat doet het weer eigenlijk zondag? Straks eens even kijken thuis.”
10-Wie zijn zondag je grootste concurrenten?
“Ik denk vooral de Amerikaanse Katie Compton. Dan natuurlijk nog Hanka Kupfernagel en Maryline Salvetat. Compton was niet in Milaan. Ze heeft net als ik een hekel aan vliegen. Ik heb geen vliegangst, maar die drukcabine en airco kunnen problemen geven. Ik wil wel gezond blijven voor zondag. Daarom kies ik liever een rit met de camper.”

[image=84716]
Meer berichten