'Winnen was het mooiste moment'

  •   keer gelezen   Sport
VEGHEL – Ze werden als helden onthaald, kregen cadeautjes, kaarten en hun huiskamers staan vol bloemen: de Nederlandse langlaufers hebben tijdens de Special Olympics World Winter Games in het Amerikaanse Idaho (6 tot en met 13 februari) hoge ogen gegooid! Twee van hen wonen in Veghel: Gonnie Dragt en Wilco van Dooren. Met respectievelijk een gouden en een bronzen medaille om de nek vertellen ze in de vrijdageditie van Stadskrant Veghel hun verhaal.

[image=87061]

De twee vertellen enthousiast over hun Olympische avontuur. Over de Olympische vlam, de gastgezinnen, het vroege opstaan (soms al om 05.00 uur), de honderden reacties van familie en fans op internet, de escorte naar de wedstrijd, de Nederlandse sleutelhangerklompjes die geruild werden tegen speldjes en buttons van deelnemers uit andere landen, de bezoekjes aan Amerikaanse scholen, het telefoongesprek dat Gonnie na haar winst met Peter Faber voerde en natuurlijk over de glorieuze onthaal op Schiphol. “Ik was best ontdaan”, bekent Gonnie. “Iedereen was er, ouders, familie, fans, leden van onze skiclub (WSG, Werkgroep Skiën Gehandicapten uit Uden, red.). Echt leuk dat er zoveel fans stonden.”

Zo’n 3.000 atleten uit 85 landen deden er mee aan de World Winter Games. Gonnie (46) en Wilco (26) maakten deel uit van de Nederlandse langlaufploeg, die verder bestond uit Monique Jellema uit Heeswijk-Dinther (zilveren medaille) en Eljo van Haandel uit Uden (vierde). De medailles werden in diverse races 500 meter freestyle cross country binnengehaald; in de landenwedstrijd werd Nederland zesde. “Het mooiste moment was toen ik mijn bronzen medaille won”, vertelt Wilco. Ondanks dat hij zijn zinnen had gezet op goud, is hij niet minder blij met brons. “Ik ging voor goud en kom met brons terug. Daar ben ik blij mee, we zijn heel tevreden. Het is allemaal een heel mooie belevenis geweest, echt iets om op terug te kijken.” Gonnie, die sinds haar eerste plaats zelfs al ‘Gouden Gonnie’ genoemd wordt, knikt. “Als ze me zouden vragen om nog een keer mee te gaan, zou ik het doen. Het was een ontzettend leuk avontuur.”

[image=87062]
Meer berichten