Van Deijne 3e in Cross Country Bajas

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – Na een verbeten strijd in vier wedstrijden voor de FIA Cup for Cross Country Bajas zijn Tonnie van Deijne en navigator Wouter Rosegaar afgelopen weekend in het Portugese Portalegre uiteindelijk met zesentwintig punten als derde in deze hoog aangeschreven Cup geëindigd. Ook nu bleek de supersnelle Mitsubishi MPR 13 weer met de top mee te kunnen en was het een spannend gevecht met de BMW’s.

[image=118351]

Het was de vijfde keer dat Team AutoTrack.nl zich had ingeschreven voor deze gerenommeerde wedstrijd. Portugal en Spanje zijn dé landen als het gaat om cross country racen. Startvelden van om en nabij honderd deelnemers zijn hier heel gewoon. De nationale kampioenschappen worden hier op het scherpst van de snede uitgevochten en er bestaan verschillende merken cups.
In Portalegre waren er nog drie kandidaten voor de FIA titel: de Rus Boris Gadasin ging aan de leiding met dertig punten, gevolgd door de Tsjech Miroslav Zapletal met zevenentwintig punten en Tonnie van Deijne één punt minder. Bij de proloog werd al snel duidelijk hoe de zaken ervoor stonden. Na de twee fabrieksondersteunde BMW’s X3 pakten Van Deijne en Rosegaar een mooie derde plaats op 3,4 seconden van winnaar Barbosa. Nog dezelfde dag stond er ’s middags een special stage van 116 km op het programma. De meegereisde fans zagen dat Van Deijne er zin in had en met een snelste doorkomsttijd op CP 1 na ruim achtenzestig kilometer werd dit ook op papier bevestigd. Team AutoTrack.nl had de rest van de deelnemers op vierentwintig seconden gereden. Mede-titelkandidaten Gadasin en Zapletal hadden respectievelijk negenentwintig en drie minuten aan hun raceoverall gekregen.
Een paar kilometer verder konden de kampioensaspiraties van Van Deijne echter in de prullenbak. Een harde aanraking met een zandwal deed een draagarm rechtsvoor afbreken en het team moest opgeven. Een snelle actie van de servicecrew bracht de Mitsubishi in ruim een uur weer terug in het bivak maar daar bleek dat de reparatie te lang zou duren. Het kampioenschap kon Gadasin door het uitvallen van Van Deijne en later ook Zapletal niet meer ontgaan en hij loste op zaterdagavond Nasser Al-Attiyah af als winnaar van de FIA Cup for Cross Country Bajas.
Ondanks de teleurstelling van het uitvallen en daarmee de verloren kansen op het kampioenschap kijkt Tonnie van Deijne terug op een geslaagde Baja Portalegre 500.
“Ik leer dit racemonster steeds beter kennen en weet langzamerhand waar de grenzen liggen. Zo’n afgebroken draagarm kan gebeuren, als dit onderdeel sterker was geweest was er misschien wat anders gebroken met veel grotere gevolgen. Ik heb bewezen dat ik de strijd met de BMW’s aankan en ga met veel vertrouwen naar Dakar,” aldus Van Deijne.
De Mitsubishi MPR 13 is nu in Frankrijk voor een complete re-build. Het Team AutoTrack.nl hoopt op tijd klaar te zijn voor de pre-proloog op zaterdag 7 november 2009 in Valkenswaard waarna het team zijn materieel op 25 en 26 november in het Franse Le Havre moet inleveren voor verscheping naar Buenos Aires voor de Dakar van 2010.

[image=118350]
Meer berichten