Afbeelding

Guus Bierings: “Veldrijden is in België net folklore”

Sport 692 keer gelezen
UDEN – Wielrenner en Udenaar Guus Bierings (59) is al heel wat jaartjes gestopt met het rijden van wedstrijden. Neemt niet weg dat hij wekelijks zijn kilometers nog wel maakt. Altijd wel een mening over wielrennen of zaken die erg verwant zijn met deze tak van sport. Soms zelfs met het vermanende vingertje.

Door: Peter Kuijpers

[image=194409]

Zijn dierbaarste herinnering is toch wel het wereldkampioen ploegentijdrit op de weg in Duitsland. Daar werd hij met samen met Jan van Houwelingen, Bart van Est en Bert Oosterbosch † in 1978 wereldkampioen. Ging in 1980 naar de Olympische spelen in Moskou, eveneens op het onderdeel ploegentijdrit. De prijzenkast puilde uit, ondanks dat hij al op 26 jarige leeftijd stopte met het rijden van wedstrijden.

[image=316662]

Boekelse buitencategorie
Deze week werd bekend dat Marianne Vos na tien maanden haar trainingen heeft hervat. Kan dat zomaar even vraagt menigeen zich dat af, zeker ook Guus Bierings: “Het wordt onderhand ook weer eens tijd. Ik hoop van ganser harte dat het haar gaat lukken. Het dameswielrennen is zo geëvolueerd dat is niet meer te stoppen. Heel veel goede ploegen steken de kop op met onder anderen die ploeg van Egon van Kessel: Wiggle Honda, die zijn heel sterk. In het verleden kwam de Boekelse Leontien van Moorsel ook terug na haar ziekte, maar dat was een heel andere tijd. Ik denk dat het voor Vosje heel moeilijk gaat worden weer op dat dominante niveau te komen. De tijd dat Van Moorsel terugkwam was de concurrentie ook wat minder. Neemt niet weg dat de Boekelse buitencategorie was. Het vrouwen wielrennen gaat echt hard. Vergelijk die tijden maar eens, daar schrik je van, zo hard die grieten fietsen.”

Wereldkampioen worden
Zondags rijdt Bierings als vaste prik het ‘Rondje Den Bosch’ Wie mee wil doen is welkom. Een groep zonder afspraken, maar waar wel enorm hard gefietst wordt. Bierings vervolgt: “Dat gaat soms heel hard. Laatst fietste Steven Kruiswijk nog mee en soms Lars Boom als hij thuis is. Daar rijden dan soms ook wel eens meiden mee die uit dat damescircuit komen. Die rijden lekker groot mee met deze groep, dat moet je niet onderschatten.” Lars Boom gaf onlangs aan weer terug het veld in te willen. “De Belgen raken nu echt in paniek. Het blijkt dat Boom onlangs, bij een bekende bandenhandel voor wielrenners in België, 40 crossbanden heeft aangeschaft. Ik las dat Zden?k Štybar ook weer plannen heeft om tijdens de winter te gaan veldrijden. Die Belgische veldritwereld vindt dat vervelend dat die gasten zo maar even op een veldfiets stappen en dan ook nog wereldkampioen worden. Het zegt ook wel iets van het niveau. Het is een pure Belgische aangelegenheid. Ik ga wel eens kijken daar en vraag me dan af in wat voor een folklore ben ik terecht gekomen. Tien- tot twintigduizend man publiek is daar heel normaal bij grote wedstrijden. Het is hun kindje wat voor ons het schaatsen is. Hier schaatst Kramer dan de vijf en tien kilometer en ook daar is de spoeling dun, met veel respect voor hem, dat zondermeer.”

KNWU
Het grootste wielerevenement ter wereld is natuurlijk de Tour de France. Afgelopen zomer verbleef het ‘wielercircus’ een paar dagen in Nederland. De KNWU echter, stuurde Tourbaas Christian Prudhomme een gepeperde rekening van 140.000 euro die hij weigert te betalen. Guus Bierings is werkzaam bij de belastingen, dus spelen we die vraag even door: “Die vordering gaan ze onder de rechter brengen. Ik zag die voorzitter op televisie die wist te melden dat iedereen die iets op wielergebied hier organiseert een bedrag aan de KNWU moet overmaken. Tja, Prudhomme zal denken bekijk het maar met je factuur KNWU. Dan krijg je dat haantjesgedrag.”

[image=81738]

Duizende kilometers
Het wordt winter. Wat doet een wielrenner in de winter? “Ach, die liggen bijna niet stil. Ik zie ze vaak al vroeg in ons rondje rond Den Bosch. De eerste wedstrijden zijn er al in Januari. Qatar en Argentinië bijvoorbeeld. Dan volgt al snel Majorca hier en de ronde van het Nieuwsblad in België. Echt een periode van rust en niet fietsen daar geloof ik niet in. Qua intensiteit zal het wel wat minder zijn, maar coureurs denken nog altijd in uren en kilometers. Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd. Ik had dat vroeger ook wel een beetje. Je ziet dat op de rustdag van De Tour. Dan wordt er ook getraind. We moeten echt af van denken in duizenden kilometers er zijn nu heel andere methodieken. Kijk eens naar Chris Froome. Dat is geen sierlijke coureur, maar hij gaat wel hard. Bij die Sky-ploeg hebben ze heel andere methodes en die werken.” Komende zondag sluit Bierings weer aan in het ‘Rondje van Den Bosch’ Wie niet mee kan of pech heeft valt af. Tenslotte is Parijs nog uitzonderlijk ver.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant