Kim Staelens: ‘Het volleybal heeft me veel gebracht’

  •   keer gelezen   Sport
UDEN – Tegenwoordig is ze moeder van twee kinderen waarvan ze er één elke dag met de fiets naar school brengt. De in Uden woonachtige Kim Staelens kijkt terug op een omvangrijke sportcarrière. Met 346 interlands tel je mee in de wereld die volleybal heet.

Door: Peter Kuijpers

[image=315856]

Zaterdag kwam ze even langs in de studio van SkyLine voor babbeltje in het sportprogramma. Hoogtepunten in haar carrière zijn een zilveren medaille tijdens het EK in 2009 in Polen en het winnen van de World Grand Prix in 2007. Spelen deed ze voor heel veel clubs ook in het buitenland. De laatste was Perugia Volley in Italië waar een blessure het naderende einde van haar carrière aankondigde. Haar zus Chaïne maakte al eerder bekend een punt achter haar volleybalcarrière te zetten. Toch wordt haar leven er nog door beheerst door deze mooie sport. Kim Staelens: “Volleybal is een wereldwijde sport. In ons kleine kikkerlandje is dat ietsje minder, maar in grote landen als Japan, Brazilië en China had je een sterrenstatus als je daar kwam. Dat was echt niet normaal daar.”

Roemenië

Staelens werd geboren op 7 januari 1982 in Vilvoorde België en kwam op 15 jarige leeftijd naar Nederland. Vader Pierre Staelens was Belgisch bekendste volleyballer en moeder kwam uit Nederland. Pierre Staelens was nog een paar jaar coach van de vrouwen van Saturnus. “Mijn zus Chaïne was al eerder vertrokken. We kwamen naar Nederland wonen (Odiliapeel) voor het volleybal. Ik ben begonnen bij VVC in Vugt en daarna is de trein gaan lopen ook naar het buitenland. Het minste vond ik nog Roemenië. Daar kreeg ik een uitzonderlijk goed aanbod, maar dat was ook het enige. Dat was zo slecht in alles. Hoe het daar toeging. De president was ook trainer en besliste alles. Wat een man was dat, nu kan ik er mee lachen, maar toen niet. Maar ook Avital Selinger was mijn coach en heeft een belangrijke rol vervuld. Hij is nu weer terug naar Israël waar hij ook een club traint."

[image=315857]

Gezonde levenswijze

Staelens heeft momenteel heel andere plannen. “Ik was eigenlijk bang om te stoppen. Het zwarte gat. Dankzij mijn man, die me daar in begeleid heeft, hebben we daar iets op bedacht. Ik heb een paar fikse blessures gehad en mag dus wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben. We zijn Club PT gestart om mensen met een blessure te begeleiden. Maar ook voor niet sporters kan ik als leefstijlcoach wat betekenen. Ook voor een gezonde levenswijze en om af te vallen. We zijn heel divers. We hebben daar met Bas Wolbert fysiotherapie in Uden een heel nieuw concept voor opgezet. We starten op 1 november. Ik ben blij dat ik mijn leven zo in kan vullen hier in Uden. Topsporter zijn is echt bezig zijn met je lijf en vraagt veel van jezelf, vrienden en familie. Ik hoor mensen vaak het woord in de mond nemen, waar ik me dan afvraag of ze wel beseffen wat het allemaal inhoud. Ik wel en kijk er met genoegen naar om.”

De website van Kim Staelens is . www.clubpt.nl


[image=315858]
Meer berichten