Gerard Beekmans en Rob Vriens: 'Een schietvereniging is geen korfbalclub'
Gerard Beekmans en Rob Vriens: 'Een schietvereniging is geen korfbalclub'

Gerard Beekmans en Rob Vriens: 'Een schietvereniging is geen korfbalclub'

Sport 303 keer gelezen

VEGHEL | Het is een passie. Schieten met vuurwapens. Voor Rob Vriens en Gerard Beekmans in ieder geval wel. Respectievelijk secretaris en veiligheidsfunctionaris van Schietsportvereniging SV Scherpschutters uit Veghel. Met 300 leden de grootste van de twaalf clubs die gebruikmaken van de banen in de schietbunker aan de Vorstenbosscheweg in Veghel.

Door: Peter Kuijpers

Lid worden van een schietsportvereniging gaat niet zomaar. Rob Vriens legt het uit: "Het begint met een kennismaking. Bijvoorbeeld op uitnodiging van een lid om een avond mee te komen. Als je het leuk vindt krijg je een kennismakingspakket mee en kan je een VOG (Verklaring omtrent gedrag) bij de gemeente waar je woont aanvragen. De gemeente, met gebruikmaking van politiebestanden, bepaalt dan of je wat hen betreft lid mag worden van een schietvereniging. Dit is noodzakelijk, want we zijn met alle respect geen korfbalclub, bij ons gelden andere regels." Volgens Gerard Beekmans zijn er in Nederland nog drie commerciële schietverenigingen: "Commerciële verenigingen zijn instanties die hun banen verhuren aan particulieren. Dat doen wij niet. Die keren dat het fout liep met schietincidenten kwamen helaas meestal van commerciële verenigingen."

Ballotage
Mocht de gemeente een VOG afgeven volgt met betrekking tot een lidmaatschap fase -2. Vriens: "Ben je in het bezit van zo'n VOG dan kom je naar ons voor een kennismaking, een ballotagegesprek, met het bestuur. We vragen dan waarom je lid wil worden van een schietvereniging. Waarom je interesses in de schietsport liggen en nog wat dingen meer. Op die manier proberen we vooraf het kaf van het koren te scheiden. We kunnen zonder opgaaf van reden iemand weigeren om lid te worden, dat is bij de wet geregeld. Bovendien word je eerst een half jaar aspirant lid en kan je zonder opgaaf van redenen uit de club worden gezet. Al is er maar één bestuurslid die zijn twijfels heeft dan kan hij gebruikmaken van zijn vetorecht en gaat het lidmaatschap niet door. Zelfs als we vernemen dat een lid zich privé niet gedraagt of grote verkeersboetes oploopt dan kunnen wij tot schorsing overgaan."

Twaalf clubs
De bunker in Veghel telt twaalf clubs die gebruikmaken van de banen. Beekmans: "Samen tellen we zo'n kleine 1000 leden. Wij als Scherpschutters zijn met 300 leden de grootste afnemer van de banen in de bunker. We hebben er al een paar jaar een prachtige honderdmeterbaan bij. Maar ook de vijfentwintigmeter pistoolbaan met tien schietstands is een juweel. De honderdmeterbaan heeft zes schietstands. Daar kan tevens liggend of zittend met geweer of karabijn geschoten worden." Eenmaal aangenomen als volwaardig lid geeft nog geen recht op het in bezit hebben van een wapen. Vriens: "Dat duurt één jaar. Je moet dan minimaal 18 maal geschoten hebben en aan de interne competitie deelnemen. Je toont dan je betrokkenheid aan en passie voor de schietsport. Dan mag je één wapen aanschaffen en in verloop van de jaren meerdere wapens."

Rode streep
Het bezit van een wapen of wapens is onlosmakelijk verbonden aan veiligheid. Beekmans: "Je moet daarvoor twee goedgekeurde kluizen hebben. Een voor de wapens en een kluis voor de munitie. Die moeten dus gescheiden van elkaar bewaard worden. Ook het vervoer naar en van de schietbaan is aan wetten gebonden. Je mag ze vervoeren in de kofferbak, gescheiden dus van de bestuurder. De weg naar de schietbaan moet de kortste weg zijn. Dus denk niet ik ga nog even bij familie langs. Dat mag absoluut niet."
Beekmans is veiligheidsfunctionaris en een van de baancommandanten bij zijn club. Beekmans vervolgt: "Als baancommandant ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op de schietbaan. Je geeft het sein tot schieten en zorg dat de wapens ontladen op de stand liggen als de schutters hun punten gaan tellen op de baan. Tijdens dat tellen blijft de rest achter de rode streep zodat niemand bij zijn wapen kan. Daar let ik streng op."

Veel controles
Rob Vriens is in zijn categorie '50+ parcoursschieten' Nederlands kampioen geworden. Vriens: "Dat was leuk. Je loopt een klein parcours en schiet op verschillende doelen. Hiervoor ben ik vorig jaar ook naar het WK in Florida USA geweest. Ik ben in de middenmoot geëindigd, maar de ervaring daar was geweldig. Stel je maar eens voor als je met het vliegtuig gaat en je meldt dat je wapens gaat vervoeren. Dan rinkelen meteen alle toeters en bellen, maar na heel veel controles is het toch zonder problemen goed gekomen."
De schietbunker is in de avonduren en in het weekend meestal wel open. Mocht deze vorm van sport interesse wekken, kom dan gerust langs een keertje langs. De koffie is sterk en de deur is los.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant