De rek is er nog lang niet uit bij Skunk (Foto's Theo de Vrede)
De rek is er nog lang niet uit bij Skunk (Foto's Theo de Vrede)

Daan van Eijk opgegroeid bij Skunk: ‘Volleybal is een tactisch spelletje’

  •   keer gelezen   SportVEGHEL – Volleybalvereniging Skunk is niet zo groot. Een kleine club die met een eerste herenteam dat opvallend aan de weg timmert. Trainer-coach Bou Boudeling  pakte met Skunk zaterdag alweer de negende zege. Na elf wedstrijden staan de Veghelaren fier bovenaan met drie punten voorsprong op Hands up uit Berlicum. Veghelaar Daan van Eijk (27) speelt er zijn hele leven al en is met de club opgegroeid.

Door: Peter Kuijpers

Skunk bestaat al ruim 40 jaar en komt voort uit Volleybal vereniging Nautilus wat later overging in Skunk. Daan van Eijk: "Mijn oom Ruud van Eijk is bij Nautilus begonnen met volleyballen vertelde hij me laatst. Later is dat overgegaan in Skunk." Het gaat goed met Skunk dat momenteel de winsten aaneen rijgt. Coach Boudeling slaapt ongetwijfeld op twee oren de laatste maanden. Vorig jaar gepromoveerd naar de derde divisie en is nu wéér koploper met zijn team. "We hikken eigenlijk al jaren tegen promotie aan. We speelden al vele jaren in de promotieklasse mee bovenaan, maar steeds wilde het net niet lukken. Maar afgelopen jaar vielen de puzzelstukjes goed ineen en promoveerden we naar de derde divisie."

De limit
Wat is de kracht van dit team? Een klasje hoger dat eist aanpassing en wat dijkverzwaring. Van Eijk vervolgt: "We hebben met Boudeling een trainer die ons scherp houdt. Hij komt uit Son en bracht twee spelers mee die ons team versterken. Als je hoger speelt is het gevolg dat je wel eens verder weg moet. We spelen nu bijvoorbeeld ook in Maastricht." Zonder in provinciale kneuterigheid te vervallen: grote afstanden. "Dat klopt wel, maar daar maakt niemand bezwaar tegen. Dat hoort bij het niveau waarop je speelt. Je komt in onze klasse ook maar één tweede team tegen dat is VC Goirle, voor de rest louter standaard teams die net als wij twee maal in de week trainen of wel meer misschien." Twee maal trainen is meestal de limit voor deze klasse zo ook bij Skunk. "Nou, als we nou in de eerste divisie zouden spelen, zou je daar over na kunnen gaan denken. Nu redden we het daar wel mee."

.

Het team van Skunk met nummer 12 Daan van Eijk (Foto: Theo de Vrede)

Lekker voor het blok
Coach Boudeling heeft vertrouwen in het team. De rek is er nog niet uit. Daarvan wist hij de groep te overtuigen. "Dat heeft hij ons inderdaad gezegd. Als we dit jaar kampioen worden of promoveren naar de tweede divisie gaf hij laatst aan dan kunnen we daar volgens hem zeker in mee. We hebben de laatste jaren altijd wel een behoorlijk team gehad, maar dan lukte dat op de eindstreep vaak niet" De spelersgroep van het eerste mannenteam is behoorlijk Veghels gekleurd. "Ons team is voortgekomen uit voornamelijk eigen jeugd. Met de trainer zijn uit Son zijn twee spelers meegekomen en een speler komt uit Gemert. De spelers uit Son zijn twee meter twee en twee meter tien. Dat is lekker voor het blok. Het is niet alles bepalend, maar wel belangrijk. Als je wat kleiner bent kun je dat tenslotte ook veel compenseren met sprongkracht."

Positieve ontwikkeling
Skunk heeft zich een naam verworven als promovendus in de derde divisie. De club uit Veghel staat op de kaart heet dat dan. Daan van Eijk moet er even over nadenken: "Ja, eigenlijk wel. Je ziet ook dat het ons lukt om tegenstanders kansloos te maken. Vooral de afstemming tussen service en blok is erg degelijk. We weten de tegenstander zo onder druk te zetten dat ze aanvallend er niet uitkomen en de ballen vaak in ons blok slaan. Dat is een positieve ontwikkeling die ons overkomt. We zetten de tegenstander serverend onder druk en dan gaat die bal vaak naar de buitenkant en zetten daar een verdedigend blok op."

Tactisch spelletje
Volleybal is vooral een tactisch spel wordt vaak gezegd door de echte kenners. Volleybal met opgestroopte mouwen is soms nodig , maar slimheid en tactiek zijn net zo belangrijk. "Dat is het zeker en absoluut waar. Als je een aanvaller hebt die over het blok kan slaan of heel kort slaat, dan breng je een tactische wissel in." Zaterdag spelen de Veghelaren thuis tegen VC De Jokers uit Maastricht waar uit ruim van gewonnen werd: dus adel verplicht. "Dat zal ook moeten natuurlijk en wij zijn favoriet. Echter er is een periode geweest dat we thuis alles wonnen en als we Veghel uit waren niet meer konden winnen. Daar is gelukkig een kentering in gekomen. Volgende week wordt het spannend dan spelen we uit naar Hands up in Berlicum, de nummer twee op dit moment. Dat wordt dus heel spannend daar." Skunk is nog opzoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Dat wist Daan ons nog te vertellen, waarvan acte.

Meer berichten