Jacques Kop Jansen tijdens een time out (Foto's Peter Kuijpers)

Jacques Kop Jansen: 'Wij moeten ons eigen niveau halen'

  •   keer gelezen   Sport

ERP - Dat Korfrakkers favoriet is in de zaalfinale met Be Quick is een vaststaand feit. Of dat ook uitkomt, is aan de ploeg uit Erp. Zaterdagavond zien de twee teams elkaar in Sporthal Zuid in Eindhoven. Uitgedoste supporters in clubkleuren, opzwepende leeuwen en kangoeroes rennend over de tribunes. Community singing en vlagvertoon, dit moet je gezien hebben, veel mooier wordt het leven niet.

Door: Peter Kuijpers

Voor trainer Jacques Kop Jansen van Korfrakkers is het alweer de zoveelste finale: "Toch blijf het heel bijzonder. Er kunnen maar twee ploegen staan om daar een finale te spelen. Je moet het hele jaar presteren om er te komen." Be Quick is geen onbekende voor Jansen en bracht Korfrakkers in de reguliere competitie een nederlaag toe. "Be Quick is gegroeid. Ze schieten makkelijk en wonnen vorig jaar de veldfinale. Dit zullen ze maar al te graag bekronen met de zaaltitel. Je moet met respect blijven denken over je tegenstander, anders komen ze niet tot in de finale." Zegt Kop Jansen vol overtuiging.De halve finale veldkorfbal op de velden van Altior tussen Korfrakkers en Be Quick (Foto: Peter Kuijpers)

Kwalificeren
De kruisfinales waren dit jaar anders. Geen eendaagse wedstrijd, maar een 'Best of three' De coach van Korfrakkers vervolgt: "De kruisfinales hebben veel kracht gekost. De druk was ontzettend groot en daar moet je fysiek en mentaal tegen kunnen. Voorheen was het één wedstrijd om je voor Eindhoven te kwalificeren. Dan won je of verloor je, dat was op één dag. Nu is het uitgesmeerd over twee weekenden met eventueel nog een beslissing. Daar hebben wij als Korfrakkers ons in vergist. De  eerste wedstrijd die je speelt wil je winnen, dat geeft veel druk. Een week later is het opnieuw raak. Beiden, Be Quick en wij, speelden de laatste wedstrijd tegen een team dat je op de laatste competitiedag ook al als tegenstander had." Voor Be Quick was dat Swift uit Velden en voor Korfrakkers DDW uit Hooge Mierde.

Twee kleuren
Tegenstander zaterdag is Be Quick, wat weet je van het team hoe gaan ze spelen. Kop Jansen vervolgt: "Eerlijk gezegd houden we ons niet zo bezig met de tegenstander. We moeten ons eigen niveau halen, dat is belangrijk. Dat wil nog wel eens haperen. In principe zijn we de betere ploeg en dat moeten we ook laten zien zaterdagavond. Dat wil niet zeggen dat we de kwaliteiten van Be Quick onderschatten. Ze schieten goed en werken kei- en keihard, dat is hun kwaliteit." Snel een voorsprong nemen of een grote achterstand zien te voorkomen. Wie heeft de zenuwen het beste onder controle. "Finales zijn nooit een zekerheid. Drie doelpunten voor of achter zegt niets over het eindresultaat. Vorig jaar stonden we er zes achter en nog gingen we met de eer strijken. Het gaat nu met de schotklok vaak om de laatste vijf minuten. Je moet tot het einde doorgaan met presteren." Heel veel oranje zaterdag, maar zeker evenveel blauw. Twee kleuren die altijd goed harmoniëren, dat weer wel.  

Zaterdag om 20.00 uur start de belangrijkste wedstrijd van het korfbalseizoen 2015-2016. Plaats van handeling is Sporthal Zuid in Eindhoven.

Meer berichten