Udense rolstoel tennisster Fleur Gobes (14) uitgenodigd voor Paralympic Talent Camp

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Fleur Gobes was nog maar een baby van zeven maanden oud toen de artsen neuroblastoom kanker bij haar vaststelden. Moeder Marielle: "Er werd ons medegedeeld dat er maar twintig procent overlevingskans was, de meeste kindjes overlijden eraan. Ze is in Nijmegen behandeld en meerdere keren geopereerd. De tumor is verwijderd en ze kwam er uiteindelijk bovenop." Maar niet zonder restschade. "Er werd een zenuw geraakt waardoor ze uiteindelijk een gedeeltelijke dwarsleasie heeft opgelopen." 

Door: Willy Rooyakkers

Ondertussen is Fleur Gobes een gezonde meid van 14 jaar oud. Ze staat middenin het leven, ondanks haar handicap. Moeder Marielle: "Ze kan wel lopen maar dan met behulp van ortheses." De tiener zelf gaat er best goed mee om. Fleur Gobes: "Ik weet eigenlijk niet beter dus dat scheelt. Ik kan er goed mee omgaan zogezegd, Op mijn manier doe ik ook mee aan de gymnastiek op school, dat gaat op zich prima. Natuurlijk kan ik niet alles doen maar ik pas me aan, het is nooit anders geweest." 

De Krekel

Per toeval kwam Fleur met tennissen in aanraking, eigenlijk had ze zin in iets anders "Rolstoeldansen leek me leuk om te doen maar op een gegeven moment gingen mijn ouders bij De Krekel in Mariaheide les nemen en toen kwam ik daar het rolstoeltennis tegen. Ik had eigenlijk nog nooit mezelf in een rolstoel voortbewogen want dat deden anderen voor me als ik erin zat. In het begin was het erg wennen om zo'n stoel voort te bewegen en dan ook nog een tennisracket in je hand te hebben. Maar het wende best snel en eigenlijk vrij vlot weet je al niet beter en gaat het automatisch. Ik kreeg vooral training van Hanneke Ketelaars. Zij werd ook geassisteerd soms door Judith Sanders die zelf ook in een rolstoel zit." Ze traint daar twee uur in de week en soms ook maar de helft daarvan, als het even kan oefent ze daarom tegen valide personen. Dat gaat op zich prima. "Het is eigenlijk hetzelfde als twee personen tegen elkaar een potje aan het tennissen zijn. Alleen mag aan mijn kant de bal twee keer de grond raken, je krijgt dan gewoon echte rally's hoor."

Geneeskunde

Fleur Gobes is een slimme meid, ze zit op het Udens College en volgt het VWO plus. Ze heeft een goed beeld voor zichzelf welke richting ze op wil. Het is best bijzonder, gezien haar achtergrond, om te horen welke ambities ze heeft. "Ik wil graag kindergeneeskunde gaan studeren, en dan waarschijnlijk de kinderoncologie." In de sport straks iets gaan doen is nooit haar doel geweest maar ondertussen is wel de deur wat dat betreft op een kier gezet door Dennis Sporrel, bondscoach van het rolstoeltennis. Fleur heeft inmiddels een uitnodiging op zak om een week lang naar Sittard te komen voor een  zogenaamd Paralympic Talent Camp, ze zal daar intern verblijven. "Er komen nog vier of vijf rolstoeltennissers meer", zegt ze, "Ik krijg dan een inzicht hoe het topsportleven eruit ziet. We krijgen dan ook training de hele dag natuurlijk. Of ik het leuk vind? Ja, natuurlijk maar ook wel een beetje spannend. Mijn ouders mogen er bijvoorbeeld niet bij zijn en dat is nieuw voor me. En het is ook apart om de hele week met mede-rolstoeltennissters te zitten. Maar eigenlijk is het natuurlijk vooral leuk." De eerste week van Mei zal het allemaal gaan gebeuren voor de 'echte Ujese'  tennisster. Moeder Marielle: "Haar vader komt uit Amsterdam maar we wonen hier en zelf kom ik ook uit Uden, een echte Ujese...haha." 

Speciale Hand Bike

Wat ook leuk nieuws voor Fleur Gobes is dat ze binnenkort kan meedoen aan een rolstoeltoernooi in Oosterhout. "Ja, dat is in Juli. Heel veel van dit soort evenementen zijn er natuurlijk niet dus daar kijk ik ook naar uit. Ik heb wel bij De Krekel een keer aan een toernooitje mee kunnen doen maar dat was vooral ook met tennissers die een geestelijke beperking hebben." Ondertussen zit ze op school en trekt Fleur veel met vrienden op. Wie denkt dat moeders haar naar het Udense College moet brengen heeft het mis. "Ik heb een zogenaamde Hand Bike, daar kan ik mijn rolstoel aanhangen. Dat gaat prima, daar fiets ik mee naar school. Nee, voor de rest heb ik niet veel hobby's, vroeger deed ik wel aan gitaarspelen maar nu niet meer." Volgens moeder Marielle hoeft ze zich in ieder geen zorgen meer te maken om de ziekte die haar als kleine baby de prille start in het leven zo bemoeilijkte. "Nee, na vijf jaar ben je genezen verklaard wat dat betreft, Al hebben we nog af en toe controle natuurlijk." De Paralympics, zeg maar de Olympische Spelen voor minder validen, lonken in de toekomst dus misschien wel voor de Udense Fleur Gobes. "Ja, wie weet. Het zou natuurlijk erg mooi zijn maar ik zie wel wat er op me afkomt. Ik vind het tennissen erg leuk om te doen maar voor de rest denk ik er niet al teveel over na."  

   

Meer berichten