De piramide van Uden.
De piramide van Uden.

Veteranensportdag: "De oudste deelnemers zijn dik in de tachtig"

  •   keer gelezen   Sport

LOOSBROEK | Op de velden van voetbalclub WHV in Loosbroek wordt op zondag 12 juni een veteranensportdag georganiseerd.

(Oud-)leden van de Katholieke Plattelandsjongeren, ZLTO en Vrouwen Van Nu houden op deze dag een traditionele sportdag.

Deze sportdag is ieder jaar een groot nostalgisch evenement waar ruim zevenhonderd sporters op dezelfde manier als in de jaren '60 en '70 actief waren met allerlei sportactiviteiten.

De deelnemende afdelingen zijn afkomstig uit 23 plaatsen uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

De afdelingen uit de buurt die al jaren deel nemen zijn, Dinther-Loosbroek, Uden en Zijtaart.

Gemiddelde leeftijd
Lag de gemiddelde leeftijd in 1985, toen de eerste veteranensportdag plaats vond op zo'n 45 jaar, nu is deze gemiddelde leeftijd gestegen tot boven de zeventig jaar. De oudste deelnemers zijn ieder jaar dik in de tachtig jaar.

Piramide
Op de sportdag worden ritmische oefeningen op muziek gedaan. Zoals een vrije oefening, gecombineerde oefening voor zowel dames als heren en ook de piramidebouw voor de heren is een onderdeel.

Traditionele kleding
De deelnemers zijn gestoken in de traditionele kledij van vroeger, de dames in lange rokken in allerlei kleuren en een witte blouse, de heren in lange blauwe broek met witte bies en een witte blouse met het embleem met de kruis en de ploeg.

Ook de afdelingsvlaggen die vaak al jaren oud zijn worden tevoorschijn gehaald om alles nog meer op te fleuren.

Op deze sportdag herleven de hoogtijdagen van de Jonge Boerenstand (later de KPJ) zich, vooral tijdens het defilé en de massademonstraties in het middagprogramma.

Sociaal
Toch is het sportieve deel niet alleen het hoofddoel, de sociale contacten met de oud KPJers en het ophalen van herinneringen uit de goede oude tijd is zeker zo belangrijk.

Programma
De sportdag in Loosbroek begint om 10.15 uur met het jureren van alle onderdelen en atletiek.

Om 13.30 uur begint het grote defilé dat muzikaal begeleid zal worden door Harmonie Sint Servaes uit Ditnther waarna de officiële opening zal worden verricht door burgemeester Moorman van Berheze.

Demonstraties
Hierna vinden allerlei demonstraties plaats van oefeningen, volksdansen, piramide bouw, loopnummers en touwtrekken, afsluitend met een gezamenlijke gemengde volksdans en de prijsuitreiking.

Entree
De entreeprijs bij de sportdag is 3 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het sportevenement.

Meer berichten