Laura de Vaan gaat voor goud in Rio de Janeiro

  •   keer gelezen   Sport

OSS | Tijdens de Ster ZLM Toer in Oss is er ook een programma voor aangepaste sporters. Zo rijden er 's morgens tandems over het parcours, zijn er workshops waarin een bolletjestrui wordt gemaakt en staan er onder andere spinfietsen voor het gemeentehuis. De bekendste handbikester van Nederland is Laura de Vaan (35). In 2012 pakte de geboren Udense tijdens de Paralympische Spelen in Londen zilver op de weg en brons op de tijdrit. Dit jaar hoopt ze tijdens de Spelen in Rio de Janeiro op goud bij de tijdrit. "Er liggen zeker kansen voor me."

door Leon Voskamp

De prijzenkast van De Vaan is goedgevuld. Naast haar medailles tijdens de Paralymische Spelen in Londen pakte ze bijvoorbeeld vorig jaar de wereldtitel tijdrijden in Notwill (Zwitserland) en in 2011 in het Deense Roskilde. Ze focust zich nu op Rio de Janeiro, waar ze in september op de hoogste trede van het podium wil plaatsnemen. Het worden haar derde Spelen na Peking in 2008 (vijfde bij de wegwedstrijd) en Londen in 2012 (zilver en brons). De wereldbekerwedstrijden in Oostende eind mei van dit jaar zag ze als een ideale voorbereiding op Rio. "Met een derde plek in de tijdrit en een tweede plaats bij de wegwedstrijd ben ik niet tevreden. Er is nog flink wat werk aan de winkel. Ik train hard en wil op de juiste momenten pieken. Op die manier hoop ik het verschil te kunnen maken."

Verkennen
In januari was ze in Rio de Janeiro op 'ontdekkingstocht'. "Naast het verkennen van het parcours weet ik nu wat we kunnen verwachten. Qua trainingsmogelijkheden bijvoorbeeld of op het gebied van eten. Ik wil niets aan het toeval overlaten. Voordat we in september naar Rio gaan, vertrekken we overigens naar Portugal om te acclimatiseren."

Gouden medaille
Goud staat bovenaan haar verlanglijstje. "Ik weet qua spanning wat me te wachten staat en ik ken de concurrenten. Weet je, eigenlijk is het ook maar 'gewoon' een wedstrijd. Als ik van start ben gegaan, ben ik alleen met mijn taken bezig en te proberen die zo goed mogelijk uit te voeren. Het parcours in Rio de Janeiro is tien kilometer lang en volledig vlak. We rijden deze ronde twee keer. Er zijn veel rechte lange stukken, maar ook een paar scherpe bochten. Het parcours van de wegwedstrijd is 15 kilometer en die ronde rijden we drie keer. Eén van de Duitse dames is topfavoriet. Maar het ligt volledig aan de uitvoering, want een foutje wordt direct afgestraft."

Promoten
De Vaan maakte op zestienjarige leeftijd een misstap op de trap en liep toen een posttraumatische dystrofie (CRPS I) op. Sporten zonder rolstoel lukte niet meer. Eerst richtte ze zich op rolstoeltennissen, maar in 2004 maakte ze de overstap naar handbiken. Met succes. Een jaar later deed ze al mee aan het EK waar ze twee bronzen plakken plakte. Of het haar laatste Paralympische Spelen worden, weet ze nog niet. "Ver in de toekomst kijk ik niet, maar wel weet ik dat ik in 2017 nog doorga. Voor de jaren daarna heb ik nog geen beslissing genomen."

Meer berichten