Sportievelingen halen tonnen op in de strijd tegen ziekte ALS

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Gert-Jan Pijl, voorzitter van de Stichting Tour du ALS heeft in Ouwehands Dierenpark een gigantische cheque ter waarde van 774.000 euro overhandigd aan Stichting ALS Nederland. Dit bedrag wandelden, renden en fietsten de ruim 400 deelnemers op 3 juni bij elkaar op de Mont Ventoux in Frankrijk.
De opbrengst van het evenement wordt besteed om onderzoek te doen naar de oorzaken van ALS en om de zorg en kwaliteit van leven te verbeteren van de mensen die momenteel aan ALS lijden. Directeur Gorrit-Jan Blonk van Stichting ALS Nederland is erg gelukkig met de cheque. Blonk: "Dit soort acties hebben echt effect. Het onderzoek komt ermee in een stroomversnelling."
ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Gemiddeld leeft iemand nog maar 3 jaar nadat de diagnose is gesteld. ALS kan bij iedereen op volwassen leeftijd ontstaan. Nederland telt circa 1500 ALS-patiënten. Ieder jaar overlijden er 500 mensen, maar er komen ook weer zo'n 500 patiënten bij.
De Tour du ALS beleefde dit jaar haar vijfde editie. "Het mooiste is dat het is ontstaan vanuit een familiegevoel. We zijn gestart met een kleine 25 mensen en nu is de 'familie' uitgegroeid tot honderden deelnemers, ALS-patiënten en vrijwilligers die op een bijzondere wijze een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen ALS. Tour du ALS streeft ernaar om voor de gemiddeld 1500 patiënten in Nederland jaarlijks 1500 deelnemers te werven die ieder €1500 bijeenbrengen." Volgend jaar is de Tour du ALS op 8 juni 2017. Inschrijven kan vanaf 1 september via www.tourduals.nl.

Meer berichten