Piet van der Spank onthult vanuit zijn rolstoel het naambord van de houtbewerkingsruimte 'Pietekoike'.
Piet van der Spank onthult vanuit zijn rolstoel het naambord van de houtbewerkingsruimte 'Pietekoike'.

Bewoners Sint Jan gaan houtbewerkingsruimte gebruiken

  •   keer gelezen   Verenigingen

UDEN | Enkele tientallen genodigden en bewoners van zorgcentrum Sint Jan uit Uden waren maandagmorgen getuige van de officiële opening van de vernieuwde houtbewerkingsruimte. Onder luid applaus van de aanwezigen verrichtte bewoner Piet van der Spank de officiële openingsplechtigheid. Deze voor senioren aangepaste timmerwerkplaats, met de toepasselijke naam 'Pietekoike', biedt ruimte aan zo'n tien bewoners, waaronder enkele rolstoelcliënten en is gesitueerd naast de volière op het binnenterrein van de Sint Jan.

Tekst & foto's: Peter Noy

Volgens vrijwilligerscoördinator Maria van de Donk is dit een mooi voorbeeld van de cliëntgerichte werkwijze van BrabantZorg waar het verzorgingshuis Sint Jan deel van uitmaakt. "Enkele jaren geleden kregen wij een vraag van de heer Van der Spank, afdeling Margriet, of er ook een activiteit voor houtbewerking kon worden gestart. Denk daarbij aan het maken van houten speelgoed, een insectenkast of een nestkast voor vogels. Zo'n anderhalf jaar terug is deze activiteit met ondersteuning van twee vrijwilligers Bart Somers en Cor Manders in 'de Ontmoeting' opgestart. Later is daar Michaël van Densen bijgekomen. Gezamenlijk hebben zij de afgelopen weken dit project vorm gegeven en succesvol afgerond", aldus een glunderende Maria van de Donk.

Rolstoelvriendelijk
De ruimte die in 'de Ontmoeting' beschikbaar was gaf onvoldoende mogelijkheden, vandaar dat de vrijwilligers op zoek zijn gegaan naar een alternatieve werkruimte. "De Ontmoeting is het restaurantgedeelte van de Sint Jan. Het feit dat daar wekelijks de houtkrullen op de grond lagen, was mede aanleiding om naar een geschiktere locatie uit te kijken. Die hebben ze nu gevonden in de schuur die door henzelf is omgebouwd tot een mooie geïsoleerde, verwarmde ruimte waar tien cliënten naar hartenlust kunnen zagen en timmeren. Er zijn werkbanken op verschillende hoogtes aangebracht zodat ook rolstoelcliënten kunnen deelnemen", besluit Van de Donk. Voor meer informatie en/of aanmelden als vrijwilliger van BrabantZorg, neem telefonisch contact op met Maria van de Donk (Vrijwilligerscoördinator), telefoon 0413-263920 of kijk voor vrijwilligersvacatures op www.ons-welzijn.nl.

Meer berichten