Basisschoolleerlingen doen weer praktisch verkeersexamen

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

UDEN | 900 leerlingen van de basisscholen Uden, Volkel en Odiliapeel doen komende weken weer het praktisch verkeersexamen. Verkeersouders Uden hebben er weer voor gezorgd dat de komende weken weer volop wordt gefietst in Uden door leerlingen van groep 7 en 8, nadat ze het eerdere theoretische examen hebben voltooid en de fietsen aan een controle zijn onderworpen.

Vorig jaar heeft het praktisch verkeersexamen geen doorgang gehad, vanwege de maatregelen rondom corona, vandaar dat dit jaar dubbel zoveel leerlingen het examen doen. Het verkeersexamen wordt afgelegd in de periode van 18 mei tot en met 4 juni.

Route
Tijdens de route komen de leerlingen heel veel verschillende verkeerssituaties tegen. De organisatie hoort ouders wel eens zeggen dat bepaalde kruisingen wel heel erg moeilijk zijn. Of ze stellen de vraag of de route niet anders kan. Maar daarbij beseffen ze niet dat de kinderen deze kruisingen zelf later ook gewoon tegenkomen, of hier nu al komen met de fiets, en hierdoor leren hoe er mee om te gaan. Zolang met een ouder/verzorger de route meerdere malen wordt gefietst, voorafgaand aan het examen om te oefenen, zullen de kinderen dit gaande weg ook zeker leren.

Ouders
Tijdens het verkeersexamen kijken ouders langs de route bij rotondes, kruispunten en verkeerslichten of de leerlingen verkeersregels, -borden en -tekens goed kennen, of er goed wordt voorgesorteerd en of ze hun hand uitsteken waar nodig. De route gaat langs de middelbare scholen in Uden waar ze wellicht in de komende jaren naar toe zullen gaan. Door de wegwerkzaamheden in Uden is de route in overleg met de verkeersouders en de gemeente dit jaar iets aangepast. De Land van Ravensteinstraat ligt nog open maar hier is een doorgang gemaakt voor de leerlingen. Ook deze verkeerssituatie kan tenslotte in het dagelijks verkeer vaker voorkomen, weer wat extra’s geleerd.

Meer berichten