Uden schrapt alternatieve routes HOV

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
UDEN | De gemeenteraad van Uden is unaniem tegen twee mogelijke routes voor het hoogwaardig openbaar vervoer die eventueel in de toekomst een alternatief moeten bieden voor de huidige route via de Land van Ravensteinstraat. Al in 2013 werden die twee eventuele alternatieven genoemd door toenmalig wethouder Marcel Delhez. Toch lieten buurtbewoners maandagavond in een commissievergadering horen dat ze totaal verrast waren door de berichten. Omdat er geen draagvlak is voor genoemde alternatieven wordt het onderzoek naar de mogelijkheden geschrapt.

[image=307647]

Het ging erover om vanaf de Rondweg een nieuwe afslag te maken ter hoogte van de Orgellaan. Daarna zou de route rechtdoor gaan over Cimbaallaan en Kennedylaan en bij de rotonde rechtsaf naar Violierstraat en busstation. Een andere optie was de bussen te leiden langs het muziekplein en MuzeRijk. Deze routes gaan dwars door een woonwijk. Er zou een andere route moeten komen, omdat de huidige door de Land van Ravensteinstraat opstoppingen veroorzaakt bij de twee rotondes voor het busstation.

2020
Delhez in oktober 2013 in het Udens Weekblad: “Voorlopig gaat de snelle bus over de Land van Ravensteinstraat richting Uden Noord, maar er wordt naar mogelijkheden gezocht voor een andere ontsluiting. Zoals bijvoorbeeld over de Kennedylaan/Orgellaan en dan wellicht met een aansluiting op de Rondweg. Het gaat niet over iets dat over twee of drie jaar klaar is. We moeten eerst de noodzaak en het nut ervaren. Voor we bijvoorbeeld een ontsluiting maken op de Rondweg hebben we het over fase 2020.”

Onveilig
Bewoners vinden een nieuwe route voor het hoogwaardig openbaar vervoer dwars door een woonwijk dus een slechte keuze. Dat bleek uit onderzoek van de SP en uit opmerkingen maandagavond. De bewoners zien niet in hoe er twaalf keer per uur een bus door hun straten kan rijden zonder voor onveilige situaties te zorgen.
Er komt nu alleen nog een onderzoek naar de mogelijkheden om knelpunten in de huidige route op te lossen. “Cijfers wijzen uit dat problemen wellicht technisch op te lossen zijn”, zegt wethouder Matthie van Merwerode.
Meer berichten