Veghel koopt flink deel Duits Lijntje

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
VEGHEL – De gemeente Veghel koopt een deel van het voormalige Duits Lijntje, tussen het kanaal en woonwijk ’t Ven, aan. Ze betaalt daarvoor een bedrag van ruim 112.000 euro aan Prorail.

[image=250964]

“We zijn nu weer baas op eigen grond”, constateert wethouder Jan van Burgsteden. Ddat vind ik wel belangrijk. Het geeft de bewoners van De Bunders en ’t Ven ook de zekerheid dat de lijn niet zal worden gereactiveerd voor een lightrail of iets dergelijks.” De gemeente was al lange tijd in gesprek met Prorail om de gronden van de voormalige spoorlijn te verwerven. “Enkele stukken hadden we al gekocht om fietsovergangen aan te kunnen leggen.”
Veghel gaat kijken om het traject van de oude spoorlijn een toeristische invulling te geven. “Daarbij moet je denken aan het aanleggen van een soort ‘struinpad’ of iets dergelijks.”
Het spoorwegdeel dat op het industrieterrein ligt blijft eigendom van Prorail. “Hier zouden in de toekomst nog goederentreinen over kunnen gaan rijden”, oppert Van Burgsteden.

Spoorwegovergang
Nu een groot deel van de voormalige spoorlijn in handen komt van de gemeente gloort er ook hoop voor de monumentale spoorweginstallatie aan de Vorstenbosscheweg. Dit Rijksmonument is al jaren onderhevig aan verval. Wethouder Riny van Rinsum is in gesprek met SIEMei om de spoorwegbomen en de originele handbediende installatie op te laten knappen “Of de overgang weer helemaal werkend wordt hangt af van de kosten”, verduidelijkt de wethouder. SIEMei is gevraagd om twee offertes in te dienen. Eén om het spoorwegmonument alleen op te knappen en een om het te restaureren én werkend te maken. Dit laatste brengt namelijk extra kosten met zich mee omdat er dan kettingen onder het wegdek moeten worden teruggebracht.

[image=248337]

[image=250963]
Meer berichten