‘Fietsen is drie keer goed’

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
UDEN – Met het opruimen van het bouwbord opende gedeputeerde Ruud van Heugten samen met wethouder Marcel Delhez vrijdagmorgen de nieuwe fietsenstalling bij het busstation in Uden. Ze arriveerden in stijl, op een tandem. Van Heugten kwam speciaal voor deze opening omdat Uden een belangrijk tussenstation wordt voor het hoogwaardig openbaar vervoer.

[image=250340]

Bovendien heeft de provincie zeventig procent van de kosten betaald. De Udense bewoners hebben de kans gekregen om mee te kiezen voor een ontwerp en negentig procent koos voor de stalling die nu geopend werd. Er is plaats voor 720 fietsen. Voorheen stond het helemaal vol met 500 fietsen. Ook is er een aparte plek voor twintig bromfietsen of scooters. De bedoeling is dat er nog een oplaadpunt komt voor elektrische fietsen. Er is toezicht, maar het is geen bewaakte fietsenstalling. Er staat geen hek omheen en er is geen fulltime bewaker.

Verbinding
Van Heugten: “We merken dat reizigers vaker met de fiets naar het station komen, als er toezicht op de fietsenstalling is en de kans op vernieling en diefstal minder is. Uiteraard stimuleert de provincie dat. Fietsen is drie keer goed; voor de beweging, de portemonnee en het milieu. Bovendien wordt Brabant beter bereikbaar als meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat geeft minder files. Daarom zijn we op meer plaatsen in Brabant bezig om trein en busstations te verbinden door goede fietsvoorzieningen.”

Snel
De bedoeling is dat er over enkele jaren in heel Brabant een netwerk komt van hoogwaardig openbaar vervoer. Dat betekent dus een snelle busverbinding met de omliggende steden. Volgens wethouder Delhez wordt daarvoor volgend jaar de bushalte in Uden al aangepast. Op Uden Noord komt een speciale afslag voor de snelle bussen.

Meer berichten