'Al zeker tien ongevallen door paaltjes'

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
UDEN - "Dit is niet dé oplossing, maar 'n oplossing", zegt Udenaar Jan van den Brand. De oud-voorzitter van Trap-In heeft zojuist een grote paal geschoven over het kleine rode paaltje op het fietspad dat onder de rotonde bij Ben van Dijk loopt. "Deze paaltjes hebben het afgelopen jaar al voor zeker tien ongevallen gezorgd", verklaart Van den Brand zijn ludieke actie.

[image=187809]

Samen met zijn kleinkinderen Giel, Mijntje, Janne en Kiki onthulde Jan van den Brand maandagochtend de grote paal met daarop de tekst 'Pas op'. "Er zijn veel fietsers die tegen de paaltjes knallen. Vaak omdat ze naar de nieuwbouw van het ziekenhuis kijken. Het gaat niet alleen om deze paaltjes, maar om alle paaltjes die in Uden op fietspaden staan. Er gebeuren veel ongelukken met fietsers. Er ligt er nu zelfs nog een in het ziekenhuis te herstellen. Die had knieletsel en een gescheurde scheenbeen. De paaltjes zijn geplaatst om te voorkomen dat auto's en trekkers over het fietspad rijden, maar zijn geen goede oplossing. Voor het fietsverkeer zijn ze te gevaarlijk. Wat de beste oplossing is weet ik ook niet, maar met deze actie hoop ik te bereiken dat mensen van Rijkswaterstaat en de gemeente, die er verstand van hebben, nadenken over betere oplossingen."
Van den Brand wordt onder meer gesteund door de Fietsersbond Uden-Landerd. Voorzitter Jan Koster is ook bij de actie aanwezig. "Het gaat ons niet alleen om deze paaltjes, maar om alle paaltjes in heel Nederland, en ook over varkensruggen naast fietspaden en verlaagde gootjes die ook voor gevaar zorgen. We zitten tweemaal per jaar met de gemeente om tafel en hebben dan steeds minimaal tien agendapunten. Het resultaat is alleen verrekte weinig. De gemeente zou bij het zoeken naar oplossingen beter naar de lokale bevolking moeten luisteren."
Natuurlijk heeft Jan van den Brand ook nagedacht over alternatieven voor de rode paaltjes. "Je zou ze van zachter of flexibeler materiaal kunnen maken, zodat mensen zich niet zo bezeren als ze er tegenaan rijden." (foto's: Stephan van Berkel)

[image=187810]
Meer berichten