Logo kliknieuws.nl/uden
Maurits van den Bosch
Maurits van den Bosch
BLOG

Maurits van den Bosch: 'Voor een vitaal en veelzijdig centrum'

  •   keer gelezen   Verkiezingen

UDEN | "Ken je het verhaal van de gekookte kikker?

Een bioloog wilde ooit onderzoeken hoe de kikker zich aanpaste aan z'n omgeving. Deed dat door de kikker in een kom met koud water te doen en die telkens met 5 graden te verwarmen. De kikker bleef lekker ronddobberen, relaxed door het warme water. Toen het water echt warm werd deed hij er nog een kikker bij. Die sprong er direct weer uit. De betekenis van dit verhaal is, dat veranderingen sneller of intensiever kunnen gaan dan je zelf in de gaten hebt. De huidige situatie kan zelfs lekker aanvoelen. Maar uiteindelijk wordt je suf en... (gelukkig haalde de bioloog de slaperige kikker er op tijd uit). 

De ondernemers in het centrum van Uden maken zich zorgen. Over bezoekersaantallen, over de aantrekkelijkheid van hun straat. Ze maken zich zorgen over hun omzet, de huur van hun pand. En ook de inwoners van Uden maken zich zorgen. Ze praten over hoe rustig het is op straat, hoeveel winkelpanden er leeg staan. Kan ik straks nog wel voor alle zaken in Uden terecht? Ze verheugen zich op de evenementen, de kermis. 'Dan is er wat te doen in het dorp.' Wat deze ondernemers en inwoners nodig hebben is niet een 'gekookte kikker', maar visie en investeringen. In meer dan 150 steden in Nederland worden overeenkomsten gesloten met vastgoedeigenaren, ondernemers, gemeentes en bewoners om te komen tot een andere inrichting van het centrum. Wanneer volgt Uden? De zittende coalitiepartijen slaan zichzelf regelmatig op de borst als het gaat om de investeringen die al in het centrum worden gedaan. Marktstraat, Brabantplein… Maar volgens mij is dat niet meer en niet minder dan goed 'huisvaderschap'. Het is de plicht van de gemeente om onderhoud en renovatie te plegen aan straten en pleinen. En bovendien… een pleister dekt af, maar geneest niet. Voor de consument van de toekomst is goed is al snel niet goed genoeg meer. In kwaliteit moet je investeren! Investeren in de korte én in de lange termijn. Investeren in tijd, energie en geld is belangrijk om het centrum van Uden klaar te maken voor de toekomst. Allerlei politieke partijen claimen successen. Maar het zijn vooral de ondernemers en bewoners van het centrum die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd en gevochten voor een beter centrum. Zij verdienen hier onze complimenten! 

Voor een vitaal en veelzijdig centrum is inzicht, visie en daadkracht nodig. Laten we gebruik maken van de enorme berg kennis, ervaring en energie van de ondernemers, bewoners én bezoekers van het centrum. No guts, no glory!"

Maurits van den Bosch, Lijsttrekker CDA Uden
 

Meer berichten