Logo kliknieuws.nl/uden
Maria van de Donk
Maria van de Donk
BLOG

'Bewegen en sporten is gezond en zou voor iedereen bereikbaar moeten zijn'

  •   keer gelezen   Verkiezingen

UDEN | "Inderdaad, bewegen en sporten is gezond en zou voor iedereen bereikbaar moeten zijn", aldus Maria van de Donk. Zij is vrijwilligerscoördinator bij huize St.Jan en ervaart dagelijks het belang van bewegen. Dit geldt voor jongeren en ouderen.

Binnen Uden zijn diverse sportverenigingen te vinden waar enthousiaste leden met veel plezier gebruik van maken. Het aanbod is divers en de verschillende sporten waaruit gekozen kan worden zijn wezenlijk anders van karakter. De één kiest voor lekker buiten en de ander voor bewegen in de buitenruimte, in teamverband of alleen. Gelukkig zijn binnen Uden al die mogelijkheden voorhanden. 
Sport is van invloed op het sociale welbevinden van mensen en daarom neemt de gemeente Uden terecht haar verantwoordelijkheid in het ondersteunen van de Udense sportverenigingen. En dat is goed nieuws, aldus Maria. Maar, hoewel er al veel zaken goed zijn geregeld is Maria, die ook kandidaat raadslid is voor D66, van mening dat een betere afstemming tussen het buitensport- en het binnensportbeleid nodig is. "Het accent is in het verleden te veel bij de buitensport gelegd terwijl ook de binnensporten aandacht verdienen. Handbalvereniging Helios bijvoorbeeld is al jaren genoodzaakt om gebruik te maken van een accommodatie die eigenlijk niet voldoet aan de norm om in competitieverband deze sport te beoefenen. Ook turnvereniging V&K maakt al jaren gebruik van een zaal die niet toereikend is voor de doelstellingen die zij met hun club willen bereiken."

Maria van de Donk stelt dat de gemeente een hand moet uitsteken naar de binnensportverenigingen in Uden, en samen met deze verenigingen zou moeten inventariseren welke ondersteuning zij nodig hebben om in de toekomst als een gezonde vereniging te kunnen blijven functioneren. Daarbij verwijst zij naar het verkiezingsprogramma van D66 waar bijvoorbeeld gesproken wordt over een volwaardige sportaccommodatie in het plan 'Ontmoetingsplein Germenzeel'. Zij wijst er daarbij op dat de 'beleidsregel buitensportaccommodaties' en de 'beleidsregel binnensportaccommodaties' veel meer met elkaar in evenwicht moeten zijn. Of inwoners van Uden nu binnen of buiten actieve beweging zoeken aldus Maria. Er mag geen verschil zijn in de kwaliteit van de accommodatie."


 

Meer berichten