Logo kliknieuws.nl/uden
UdenPlus wil gratis parkeren bij Bernhoven mogelijk maken
UdenPlus wil gratis parkeren bij Bernhoven mogelijk maken
BLOG

'UdenPlus maakt korte metten met de parkeertarieven bij Bernhoven'

  •   keer gelezen   Verkiezingen

UDEN | "Helaas is een bezoek aan een ziekenhuis meestal niet voor een fijne gebeurtenis. Des te vervelender als je aan het einde van je bezoek geconfronteerd wordt met (hoge) parkeerkosten. Dan loopt het flink in de papieren als je vaak naar het ziekenhuis moet. Alleen al vanuit die optiek is het bijzonder dat ziekenhuizen überhaupt parkeerkosten in rekening brengen.

Parkeren bij ziekenhuizen moet niet te duur worden. Patiënten gaan al niet voor hun lol naar het ziekenhuis. Hoge parkeerkosten kunnen ze er dan niet bij hebben" aldus de Patiëntenfederatie Nederland. De federatie roept de ziekenhuizen in Nederland op om de kosten voor patiënten en bezoekers in de hand te houden. Directeur Dianda Veldman: "We zien dat er grote verschillen zijn in wat patiënten moeten betalen. En voor mensen die vaak naar het ziekenhuis moeten voor therapie, dialyse of een ziek kind kunnen de parkeerkosten oplopen tot honderden euro's per jaar". De soms buitensporig hoge parkeerkosten in Nederland leidden eind 2013 tot Kamervragen. Minister Schippers van Volksgezondheid antwoordde toen dat het aan de ziekenhuizen is, in overleg met gemeenten, om de parkeertarieven te bepalen. Veel mensen denken dat ze hun parkeerkosten kunnen declareren bij hun zorgverzekeraar, of af kunnen trekken van de belasting. Dit geldt soms wel voor reiskosten, maar de parkeerkosten zijn helemaal voor eigen rekening.

UdenPlus wil gratis parkeren bij Bernhoven mogelijk maken! Vooral senioren, de grootste groep patiënten in de ziekenhuizen, zijn de dupe van deze extra belasting. Dit is bovenop de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen die deze groep ook al vaker dan gemiddeld moet betalen. Doordat pensioenen de laatste jaren niet werden geïndexeerd en alle kosten wel stijgen, beschikt deze groep vaak niet over een ruim besteedbaar inkomen. Zelfs de relatief lage parkeerkosten bij Bernhoven zijn voor deze mensen dan ook moeilijk op te brengen. Ook ethisch gezien, vindt UdenPlus het niet gepast om bij maatschappelijke instellingen parkeerkosten in rekening te brengen. Volgens wethouder van Heeswijk (Jong Uden) legt de gemeente toe op het parkeren bij Bernhoven omdat er 4 fulltime medewerkers nodig zijn om het betaald parkeren bij Bernhoven goed te regelen. Voor UdenPlus een extra reden om direct te starten met het gratis parkeren! En daarmee zou Uden meegaan in de landelijke ontwikkeling: vorig jaar was bij zeven van de ongeveer 90 ziekenhuizen in ons land het parkeren gratis, daarvoor waren dat er slechts vijf."

Meer berichten