In Boekel wordt dit najaar gestart met de bouw van een varkensvriendelijke stal.
In Boekel wordt dit najaar gestart met de bouw van een varkensvriendelijke stal. (Foto: Martijn Schwillens)

Boekel krijgt primeur varkensvriendelijke stal

  •   keer gelezen   Landbouw / Visserij

BOEKEL | De allereerste familiestal in de varkenshouderij zal dit najaar gebouwd worden bij de familie Beckers in Boekel. Op het stuk grond staat nu nog een traditionele varkensstal.

Familievarkens zijn geen gewone varkens én geen biologische varkens. Het zijn eigentijdse varkens: dieren die in familieverband op de meest natuurlijke manier in een stal samenleven. Binnen de muren is alles zo ingericht dat ze een stressvrij leven kunnen hebben. "Uitloop naar buiten is dan overbodig", stelt Bart Hooijer van stalinrichter Vereijken Hooijer in Beek en Donk.

De familiestal
Samen met varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers bedacht Hooijer de familiestal. "Na veel inspanningen en investeringen kunnen we met financiële ondersteuning van de EU, de overheid en de provincie Noord-Brabant het zogenaamde 'living lab' in Boekel bouwen. Twee jaar bekijken we of zo'n stal draait en of de dieren onder meer robuuster zijn. Het zal een leertraject worden waarvan ook de gangbare varkenshouderij zal kunnen profiteren."

Lees meer in het Udens Weekblad van 16 augustus.

Meer berichten